Daudz laimes Latvija

Daudz laimes, Latvija!

Pārējā Eiropa | Nav komentāru

Latvijas Republikas proklamēšanas diena

18.novembris ikvienam latvietim ir nozīmīga diena. Šajā dienā tika proklamēta Latvijas Republika, kas nozīmēja, ka Latvija tika pasludināta par neatkarīgu teritoriju. Šī diena ir latviešu neatkarības simbols, un ikkatram latvietim ārzemēs vai tepat Latvijā dzimtene ir dziļi sirdī gan priekos, gan bēdās. Par to, ka dzīvojam brīvā un neatkarīgā valstī, varam būt pateicīgi mūsu patriotiskajiem senčiem, kuri ar neatlaidību, cerību, sapņiem un savām asinīm panāca, ka sapnis kļūst par īstenību.

18. novembris – Latvijas vēsturē nozīmīgākā diena

Latvijas Republikas pasludināšana par neatkarīgu bija iespējama, pateicoties labvēlīgai starptautiskai situācijai, kuru izmantoja patriotiskie latviešu spēki. Vienu dienu pirms nozīmīgās dienas – 1918. gada 17. novembrī – tika izveidota Tautas padome, kura ievēlēja Latvijas pagaidu valdību un pieņēma lēmumu par Latvijas Republikas proklamēšanu. Pēc Tautas padomes lēmuma nākamā sēde tika sasaukta jau nākamajā dienā. 1918. gada 18. novembrī plkst. 16.00 Rīgas Otrajā teātrī (mūsdienās pazīstams kā Latvijas Nacionālais teātris), notika Latvijas Republikas proklamēšana. Zāle bija izdekorēta un virs skatuves bija izritināts sarkanbaltsarkanais karogs. Nozīmīgajā brīdī uz skatuves bija Tautas padomes locekļi, bet zālē bija pulcējušās gan aicinātās personas, gan pilsoņi, kuri vēlējās vērot svinīgo brīdi. Nozīmīgajā aktā tika nolasīts iepriekšējā dienā izveidotais Tautas Padomes protokols, ka valsts vara pāriet Latvijas Tautas Padomes pārziņā. Pēc tam runu teica Latvijas Ministru prezidents Kārlis Ulmanis, kurš pagaidu valdības vārdā pasludināja, ka Latvijas valsts ir nodibināta kā neatkarīga un demokrātiska republika. Pēc vētrainiem aplausiem klātesošie piecēlās kājās un kopā vienojās Kārļa Baumaņa sacerētajā himnā “Dievs svētī Latviju”, kuru nodziedāja trīs reizes.

Kas notika pēc Latvijas valsts neatkarības pasludināšanas?

Pēc šī nozīmīgā notikuma Latvijas pilsoņi nevarēja mierīgi dzīvot; joprojām notika karadarbība jaundibinātajā valstī. Par savu valsti latviešiem nācās cīnīties vēl pāris mēnešus Brīvības cīņās. Pirmoreiz tika izveidota Latvijas Republikas armija, kura izcīnīja vairākas kaujas. Noslēdzošā un nozīmīgākā kauja, kurā tika gūta uzvara, bija pār Bermonta karaspēku. Tā notika Rīgā 1919. gada 11. novembrī. Mūsdienās šajā dienā mēs godinām visus cīnītājus, kuri aizstāvēja Latviju. Šī diena Latvijā tiek atzīmēta kā Lāčplēša diena.

Kā mēs tagad svinam Latvijas dzimšanas dienu?

Mūsdienās 18. novembris ir valsts oficiālā brīvdiena, kad visā valstī iedzīvotāji tiek kopīgi aicināti uz pasākumiem, piemēram, koncertiem, ballēm, izrādēm, izstādēm, lekcijām vai radošajām darbnīcām. Galvaspilsētā Rīgā svētku svinības sākas ar svinīgo gājienu un ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa, kurā piedalās valsts prezidents un citas amatpersonas. Notiek Nacionālo bruņoto spēku parāde, lāpu gājiens, un svinības noslēdzas ar krāšņu uguņošanu virs Daugavas. Svinīgajā dienā, lai uz pasākumiem būtu iespējams nokļūt ikvienam, Rīgā sabiedriskais transports ir bez maksas.

Tā kā novembrī tiek atzīmēta gan Lāčplēša diena, gan Latvijas Republikas proklamēšanas diena, tad novembra mēnesis tiek uzskatīts par svētku mēnesi. Šajā laikā pie krūtīm tiek piesprausta sarkanbaltsarkanā lentīte.

Stena Line novēl visiem prieka pilnus svētkus!

Daudz laimes, Latvija!

Avoti:

  • http://m.lvportals.lv/visi/likumi-prakse/266742-vards-latvijas-republika-dzimsanas-laiks-1918gada-18novembris/
  • https://sites.google.com/site/18novembrasvetki/par-svetkiem
  • http://visisvetki.lv/latvijas-republikas-proklamesanas-diena/
  • https://kllproject.lv/latvijas-republika-proklamesana-un-ieskats-vesture.html
  • http://lv100.lv/