Kalnos kāpēja ceļojums pa Eiropu

Pārējā Eiropa | Nav komentāru

Pagājušajā nedēļā viens no pasaulē veiksmīgākajiem kalnos kāpējiem sāks savu ceļojumu pa Eiropu. Viņa ceļojums sāksies uz Stena Germanica –  mūsu videi nekaitīgākā prāmja. Pirmā pieturvieta – Parīze. Mums regulāri tiks nosūtītas fotogrāfijas, video un ceļošanas padomi, kurus publicēsim savā blogā. Šajā ierakstā uzzināsiet vairāk par Saīdu Belhaju (Said Belhaj) un viņa līdzšinējiem sasniegumiem.

 

Saīds Belhajs jau agrāk ir mums iesūtījis fotogrāfijas un vienu rakstu par kalnos kāpēju galamērķiem Eiropā, tāpēc, kad viņš mums pastāstīja par savu jauno ceļojumu, mēs, protams, vēlējāmies dalīties ar šo materiālu.

Pirms kāpšanas uz Stena Germanica klāja

Gēteborga-Ķīle-Parīze-Tulūza-Pireneji un atpakaļ

Šoreiz ceļojuma plāns ir šāds: izbraukšana no Gēteborgas uz Ķīli ar Stena Germanica – mūsu pirmo prāmi, kura dzinējs darbināms ar metanolu. Pēc tam brauciens no Ķīles uz Parīzi, kur komanda dažas dienas uzkavēsies, lai kāptu kalnos (Fontenblo rajons pie Parīzes) un pamuzicētu. Tad viņi no Parīzes brauks uz Tulūzu, kur paredzēts vēl viens koncerts.  Komanda īsu brīdi uzkavēsies Arjēžā, kas ir daļa no Pirenejiem Francijas teritorijā, un tad dosies uz Kataloniju Spānijā. Viņi apmetīsies Olianā, kur atrodas Saīda plānotais kalnu maršruts. Atpūtas dienās viņi, iespējams, dosies apskatīt Barselonu un Andoru.

Daudzās muzikālas uzstāšanās ir paredzētas tādēļ, ka Saīds, kurš ir mācījies klasisko vijoles spēli, kopā ar citiem mūziķiem bieži spēlē Marokas un Mali tradicionālo mūziku. Šeit varat noskatīties video no koncerta Stokholmas viesnīcā Hotel Rival.

blog_collage_paris_fontainebleau

Nekad nav pārstājis kāpt

Tā kā Saīds tūlīt dosies ceļā, mēs izmantojām iespēju pirms tam pajautāt, kā viņam radās interese par kalnos kāpšanu.
“Atšķirībā no citiem bērniem, es nekad neesmu pārstājis kāpelēt – gan kokos, gan citur. Bija vairākas lietas, kas mani pamudināja sākt nodarboties ar kalnos kāpšanu. Viss sākās ar to, ka es televīzijā noskatījos raidījumu par kalnos kāpšanu un sapratu, ka tas ir likumsakarīgs veids, kā attīstīt savu aizraušanos, turklāt netālu no manas dzīvesvietas bija “kalns”. Tur man bija iespēja iepazīt kāpšanu, un tā tas sākās. Sākumā, kad es vēl neko nezināju par kalnos kāpšanu, katra reize bija piedzīvojums, un arī tagad es cenšos nepazaudēt šo sajūtu. Tas bija 90. gadu sākums, tātad – pirms vairāk nekā 20 gadiem”, stāsta Saīds.

blog_collage_climbing

Iecienītākie galamērķi un padomi

 

Saīds ir kāpis kalnos aptuveni 40 valstīs sešos kontinentos. Visi galamērķi savā ziņā ir bijuši labi, bet Saīds uzskata, ka labākās un sarežģītākās vietas atrodas Dienvideiropā, t. i., Francijā un Spānijā.

Gēteborgas centrā Saīds ir uzkāpis viesnīcas Hotel Gothia fasādē, kas atrodas Gēteborgas centrā, – iespējams, tā ir jocīgākā vieta, kur viņš jebkad ir uzkāpis. Kāpiena videoierakstu skatieties šeit.

Mēs arī lūdzām Saīdam sniegt padomus iesācējiem, kas vēlas sākt nodarboties ar kalnos kāpšanu.

“Vienmēr sekojiet savām izjūtām un sapņiem, un neļaujiet nevienam citam mēģināt iestāstīt, kas ir kāpšana un kas jums jādara. Kāpiet, cik daudz vien varat, un mēģiniet nokļūt kalnos pie pirmās izdevības,” saka Saīds.

Pagājušajā gadā Zviedrijas ceļojumu bloga “Blogeru autobuss dodas ceļojumā” autoru mīļākā vieta kāpšanai bija Rīgenes sala Vācijā. Sarežģītības līmenis nav tāds pats kā Saīdam, toties jautrība garantēta. Šķiet, ka cilvēki arvien vairāk interesējas par kalnos kāpšanu. Vai tu esi to izmēģinājis? Ja jā, kura ir tava iecienītākā vieta? Un ko tu visvairāk gribētu lasīt par Saīda ceļojumu?