Mājās gatavots ķimeņu siers

Pārējā Eiropa | Nav komentāru

Jau pavisam drīz svinēsim “Jāņus”,  jeb vasaras saulgriežus, kad visgarākajai dienai seko īsākā nakts. Tiks pīti vainagi, no dažādām pļavu puķēm un ozolu lapām, dekorētas telpas ar koku zariem, vāzēs tiks liktas margrietiņas, rudzupuķes, smilgas un citas dabā sastopamas zālītes. Jau no senatnes tiek uzskatīts, ka tieši Jāņu dienā visām plūktajām zālītēm un ziediem, piemīt maģisks un dziedinošs spēks.

Nelielā ģimenes lokā, vai gluži pretēji, plašā draugu lokā, sēdīsimies pie bagātīgi klāta svētku galda. Un kas tad tie būtu par Jāņiem, ja galdā netiktu celts tradicionālais Jāņu ķimeņu siers? Protams pirms svētkiem to varam iegādāties jebkurā lielveikalā, bet šoreiz piedāvāju pamēģināt šo gardumu pagatavot mājās jums pašiem.

Lai pagatavotu ķimeņu sieru tev būs nepieciešams:

  • 5 litri piena (labāk būtu izmantot treknu pienu);
  • 1 kilograms biezpiena;
  • 2 olas;
  • 50-100 grami sviesta;
  • 50-100 grami skābā krējuma;
  • Ķimenes;
  • Sāls;
  • Citrons – ja biezpiens nav pietiekami skābs.

Vēl būs nepieciešams:

  • Liels katls kur vārīt pienu;
  • Bļoda biezpienam;
  • Blenderis vai karote;
  • Mitra drāniņa vai marle (var izmantot smalku caurduri vai sietu);
  • Katls kur vārīt masu;
  • Trauks kur ievietot gatavo masu.

1) Liek karsēties pienu, tikmēr biezpienu ieliek bļodā un sablenderē ar blenderi, lai būtu pēc iespējas mazāk graudiņu (ja nav blendera, var meģināt ar karoti). Kad piens ir uzkarsis līdz 95 grādu temperatūrai (aptuveni pie šādas temperatūras piens sāk vārīties), patstāvīgi maisot pievieno biezpienu. Pienam pamazām būtu jāsarec un jāatdalās sūkalām. Orģinālajā receptē tas nav norādīts, bet ja biezpiens nav pietiekami skābs var pievienot nedaudz svaigi spiestu citronu sulu.

2) Kad sūkalas ir atdalījušās, pārtrauc sildīšanu un nolej sūkalas. Masu ievieto mitrā drāniņā (var izmantot smalku caurduri/sietu).

3) Katliņā izkausē sviestu un tam pievieno masu. Sakuļ olas ar ķimenēm, un maisot pamazām pievieno masai. Pamazām pievieno arī sāli un skābo krējumu. Maisa un karsē masu līdz tā kļūst viendabīga. Jo ilgāk masa tiks karsēta, jo stingrāks būs siers.

4) Gatavu siera masu ievieto traukā, kurš iesmērēts ar sviestu un ļauj masai atdzist. Kad masa atdzisusi, siers gatavs pasniegšanai.

Labu apetīti!

Recepti aizņēmāmies no: www.receptes.lv