Roterdama, Nīderlande, Holande, Cubic Houses, Kubu mājas, Kubiku mājas

Roterdama – modernās arhitektūras meka!

Pārējā Eiropa | Nav komentāru

Roterdama ir Nīderlandes otra lielākā pilsēta, nozīmīga ostas pilsēta, kuru raksturo raibs iedzīvotāju etniskais sastāvs, moderna arhitektūra, krāsu un formu dažādība visur un it visā!

Arhitektu ideju lidojums

Roterdama ir īstā pilsēta arhitektiem, kuri ar lielām un šķietami nerealizējamām idejām gatavi iekarot pasauli. Roterdama neierobežo nosakot vienotu stilu un formu nepieciešamību, šeit tiek sekots nīderlandiešu domātāja Roterdamas Erasma idejai – tiekšanos pēc visa jaunā un modernā. Tādēļ Jūs pilsētā ieraudzīsiet dažādu stilu ēkas, dažādu formu ēkas un noteikti nevarēsiet saskatīt kādas vienotas vadlīnijas. Dažkārt nonāksiet pie secinājuma, ka blakus esošās ēkas nudien kopskatā neizskatās gaumīgi, toties lūkojoties uz katru ēku atsevišķi – ieraudzīsiet brīvību, īstenotu ideju, un katra atsevišķā mākslinieka rokrakstu.

Roterdama, Nīderlande, arhitektūra, modernisms, moderna arhitektūra, Holande,

Foto: Djedj (www.pixabay.com)

Kubu mājas (Kubuswoningen)

Kubu mājas ir Roterdamas simbols un tūristu viens no iemīļotākajiem apskates objektiem jau 30 gadu garumā. Šis projekts ir arhitekta Piet Blom lolojums. 38 mazākas kubveida mājas un 2 grandiozas mājas savstarpēji savienotas un novietotas 45 grādu lenķī rada sirreālu kopskatu. Šajās ēkās savu ikdienas dzīvi vada Roterdamas iedzīvotāji, tās tiek izmantotas kā pavisam parastas – neparastās privātmājas. Ieraugot mājas klātienē rodas jautājumi: kā tur iekļūt?; kāda sajūta ir iekšpusē?; kā iespējams iekārtot ēku, kuras sienas nav taisnas? Šo dabisko ziņkārību iespējams apmierināt apmeklējot vienu no Kubu mājām, kura atvērta apskatei, vai pat pavadīt nakti Kubu mājā ierīkotā viesnīcā.

Roterdama, Kubu mājas, Kubiku mājas, Blūma torņi, Nīderlande, Holande, ceļojums, ekskursija Nīderlandē, arhitektūra

Foto: Robvandervloed (www.pixabay.com)

Erasmus tilts

Erasmus tilts ierindojas sarakstā, ko vērts redzēt esot Roterdamā. Iedzīvotāju vidū asimetriskās formas dēļ tas tiek mīļi dēvēts arī par “Balto gulbi”. Tas tika atklāts 1996.gadā un savieno nozīmīgas Roterdamas pilsētas daļas, virzot satiksmi pāri Maas upei. To vizuālo tēlu papildina apkārtnē esošie iespaidīgie debesskrāpji. Apskatīt šo tiltu izvēlas ne tikai tūristi, tas spēlē arī nozīmīgu lomu Holivudas režisētās filmās, Red Bull Air Races, un kā izaicinošs sacensību posms ticis īstenots Tour de France 2010 un Roterdamas maratonā.

Tilts, Erasmus tilts, Roterdama, Nīderlande, Baltais gulbis, Maas, Maas upe, Tour de France posms, debesskrāpji

Foto: Trude55 (www.pixabay.com)

Roterdamas tirgus halle (The Markthal)

Tirgus halle ir salīdzinoši jauna, tā atklāta 2014.gadā un tā var lepoties ar neskaitāmiem atzinīgiem novērtējumiem par vizuālajiem risinājumiem. Viens no tituliem, ko šis arhitektoniskais projekts saņem, ir labākā inženiertehniskā būve Nīderlandē! Un kā nu ne, cik gan daudz cilvēku ar inženieru zināšanām bijuši iesaistīti, lai radītu šo milzīgo, pakavveida arkas tipa ēku. Bez tirgus stendiem šajā ēkā vietu sev raduši arī dzīvokļi, restorāni, kafejnīcas un veikali, pat autostāvvieta ēkas pazemē. Iekšējo interjeru izdaiļo un atdzīvina spilgti 3D sienu gleznojumi, attēlojot tirgū nopērkamas veltes. Asprātīgākie novērotāji šo ēku mēdz saukt arī par zīmuļ-asināmo, dēļ fakta, ka netālu atrodas Blūma torņi, kuri savukārt sev ieguvuši iesaukas – zīmuļi, to konusveida jumta dēļ.

Tirgus paviljons, Roterdama, Nīderlande, Holande, tirgus halle, moderna arhitektūra, ceļo ar auto,

Foto: Pieterwillem (www.pixabay.com)

Tipiska Holandes ainava

Runājot par Nīderlandi, prātā jau pazib tulpju lauki un vējdzirnavu silueti. Arī Roterdamas apkārtnē ir kaut kas no simboliskās Holandes ainavas. Tikai 23km no Roterdamas centra atrodas Kinderdijk vējdzirnavas. Šī ir vienīgā vieta Nīderlandē, kur vienkopus iespējams redzēt tik daudz saglabājušās vējdzirnavas. Tās ir iekļautas UNESCO Pasaules mantojumu sarakstā. Vēsturiski dzirnavām bija ļoti liela nozīme dīķu un ezeru nosusināšanā, mūsdienās tās šo funciju vairs neveic, tomēr Kinderdijk vējdzirnavas ir darba kārtībā.

Vējdzirnavas, Holande, Roterdama, eksursija, ceļo ar prāmi, ceļo ar auto

Roterdama, mēs jau nākam!

Ceļo uz Roterdamu ar  auto, mēs palīdzēsim, lai Tavs ceļš būtu ātrāks un relaksējošāks. Šis nebūs vienas dienas maršruts, bet Nīderlande ir tā vērta, lai veltītu tai vairākas dienas nesteidzīgi un bez rūpēm.

Sāc savu ceļojumu ar Stena Line prāmi maršrutā Liepāja – Trāveminde (Vācijā), tālāk ceļu turpini ar savu auto uz Roterdamu (Nīderlandē), pa ceļam iespējams aplūkot gan Brēmeni, gan Hamburgu – par šīm Vācijas pilsētām iespējams lasīt citos mūsu bloga rakstos.

Kad nokļūsi Roterdamā – un ievērojamākās vietas būs apskatītas, ceļojumu iespējams pagarināt, dodoties mūsu maršrutā Holandes rags – Hārviča, kur pēc 2 stundu kuģošanas varēsiet sākt Lielbritānijas izpēti!

Iepazīsties ar mūsu maršrutiem un kursēšanas grafiku mūsu mājas lapā.

Karte, no Liepājas uz Roterdamu, Roterdama, Holande, Nīderlande, Vācija, ekskursija, ceļojums

Visbrīnišķīgākais ceļojot ar savu auto ir iespēja paņemt līdz tik daudz bagāžas, cik nepieciešams, jo uz mūsu prāmjiem nav bagāžas ierobežojumu, un dodoties tālākā ceļā tas ir nozīmīgi!