Kā tas iespējams, ka kuģi peld?

Uz klāja | Nav komentāru

Iepazīsimies – Sigurds, Lilī un filmu sērija “Kā tas darbojas?”

 

Vai esi kādreiz aizdomājušies, kāpēc dažas lietas peld, bet dažas grimst? Tāds jautājums nomoka kruīza pasākumu vadītāju no Stena Danica un izglītojošo filmu “Kā tas darbojas” aktieri Sigurdu. Tieši tāpat šāds jautājums vēl pirms mūsu ēras sākuma nomocīja sengrieķu matemātiķi Arhimēdu.

Vispār tas sākās ar vannu – un pavisam citu jautājumu. Arhimēdam bija nepieciešams izskaitļot neregulāras formas priekšmeta tilpumu. Kāpēc? Tādēļ, ka karalis Hierons (Hiero II) lika noskaidrot, vai viņa iegādātais kronis bija no tīra zelta, vai tomēr klāt bija piejaukts arī sudrabs.

Stāsti vēsta, ka Arhimēds, domājot par karaļa jautājumu, iegremdējies vannā. Ūdens līmenim ceļoties, daļa no ūdens pārlija pāri vannas malām. Tā vietā, lai pabeigtu mazgāties un sakoptu nekārtību, Arhimēds iesaucies skaļā balsī “Eureka!” un izskrējis ārā pilnīgi kails.

Viņš saprata, kā noskaidrot kroņa tilpumu un blīvumu, izmantojot ūdeni. Viņš atklāja, ka pastāv saikne starp objekta blīvumu un ūdens daudzumu, ko šis objekts spēj izspiest, tādējādi nonākot pie atbildes arī uz jautājumu – kāpēc dažas lietas peld, bet dažas grimst.

Lūk, pirmajā epizodē no izglītojošo filmu sērijas “Kā tas darbojas?”  tiek izskaidrota atbilde uz jautājumu – kāpēc kuģi peld?

 

Vēlies redzēt vairāk? Pastāsti mums komentāru sadaļā, kas Tev šķiet interesants! Jau drīzumā būs jauna episode no “Kā tas darbojas?” izglītojošo filmu sērijas.

Vēlies pats pārliecināties, kāpēc kuģi peld? Gaidīsim uz prāmja klāja! Biļetes iegādājies www.stenaline.lv