10 ieteikumi brīvdienām Zviedrijā

Zviedrija | Nav komentāru

Lai arī šī raksta tapšanas laikā vasara ir praktiski beigusies, vēlējāmies padalīties ar noderīgu informāciju, kur ir apkopoti 10 lieliski ieteikumi, ko vasarā darīt Zviedrijā. Noteikti ieskaties, ja plāno jau nākamās vasaras ceļojumu! Vienalga vai vēlies palikt kotedžā, izpētīt pilsētu, vai apmeklēt krāmu tirdziņu “Loppis”, šeit atradīsi padomus, kā izbaudīt brīvdienas Zviedrijā – sākot ar Malmi dienvidos, līdz pat Lapzemei ziemeļos.

1 – Nopeldies Malmē

Zviedrijas pludmaļu galvaspilsēta pavisam noteikti ir Malme. Zaļumu ieskautā, smilšainā Ribban pludmale atrodas Ribersborgā un stiepjas 2.5 kilometru garumā. Netālu atrodas Rietumu osta jeb Västra Hamnen, kas pati par sevi uzskatāma kā Zviedrijas vasaras galvaspilsēta. Šeit atrodas vairākas peldvietas. Šajā apkaimē sastapsiet arī interesantus arhitektūras pieminekļus, bet rosīgajās vasaras kafejnīcās un restorānos varēsiet nobaudīt gardu maltīti un dzērienus.

2 – Nakšņo kotedžās

Pavisam Zviedrijā ir gandrīz 600 000 vasaras namiņu, un gandrīz vairāk kā puse zviedru šos namiņus izmanto, izīrējot no draugiem vai ģimenes. Viena no populārākajām mājiņām atrodas Smolandes lēnē, Skonē un Ēlandē, tomēr mājiņās iespējams izīrēt visā valstī. Nīderlandieši, dāņi, norvēģi un vācieši ir īpaši iecienījuši Zviedru sommarstuga jeb vasaras kotedžas. Ja vēlies vasaru aizvadīt kā īstens zviedrs, noteikti dažas naktis pārnakšņo kotedžā.

3 – Dodies uz Gotlandi

Droši iespējams apgalvot, ka puse Stokholmas vasarā dodas uz Gotlandi un viduslaiku pilsētu Visbiju, kas iekļauta UNESCO mantojumā, un kurā sastopamas senas bruģakmens ieliņas un pilsētas mūri, kas vijas kopā ar moderniem restorāniem, kafejnīcām un veikaliem. Īsa pārbrauciena attālumā ar prāmi atrodas mazā Fores  sala, kur dzīvojis dēmonu stāstu autors Ingmars Bergmans. Salas dabīgie kaļķakmens monolīti, ko zviedri dēvē par “raukar”, ļoti izrobojoši salas piekrasti. Fores un Gēteborgas salas ir slavenas arī ar saviem tirdziņiem.

tuukka_ervasti-visby-1276

4 – Apmeklē mūzikas festivālu

Vasara Zviedrijā ir arī festivālu laiks. Way Out West jeb WOW ir populārākais mūzikas festivāls, ko apmeklē aptuveni 30 000 cilvēki – vairāk viesu Gēteborgas Slotskogena parkā nav iespējams uzņemt. Festivāls ieguvis balvu kā inovatīvais festivāls, un, kopš 2012. gada pēc Džeimija Olivera iniciatīvas, apmeklētājiem piedāvā tikai veģetāru ēdienkarti, kas samazinājis ekoloģiskās pēdas nospiedumu par 20%. Valsts dzelzceļu uzņēmums SJ atbalsta pasākumu, organizējot īpašu vilcienu no Stokholmas uz festivālu.

5 – Izpēti arhipelāgu

Zviedrijā atrodas tūkstošiem salu un ezeru, turklāt Gēteborgas un Stokholmas arhipelāgi atrodas vien īsa brauciena attāluma no pilsētu centriem. Turklāt, zviedri ļoti iecienījuši došanos izbraucienos ar laivām un kajakiem. Allemansrätten likums ļauj ikvienam izpētīt mazās salas un līčus pašiem. Turklāt Zviedrijā tikpat kā visur atrodas laivas – kā nekā Zviedrija ieņem ceturto vietu pasaulē pēc izmantoto laivu skaita.

henrik_trygg-kayaking-2445

6 – Atpūties Stokholmas centrā

Stokholmu, kas dēvēta arī par ziemeļu Venēciju, veido 14 salas. Tur arī Zviedrijas trešais lielākais ezers Mēlarens satiekas ar Baltijas jūru. Pilsētā ir 30 oficiālas peldvietas; vasarā cilvēki peldas, kad vien tas viņiem ienāk prātā. Mēlarens ir pietiekami tīrs, lai tajā varētu droši peldēt un makšķerēt. Sedermalmes salā iesakām spožajās vasaras naktīs vērot zvaigznes.

7 –Dodies ogot Dalarnā

Dalarna ir viena no interesantākajām vietām Zviedrijā, kas pilna ar sarkanām koka mājiņām, dziļiem mežiem un Dala zirgiem. Māju sarkanās krāsas pigments falu rödfärg tiek iegūts no Fālunas vara raktuvēm; īpašā krāsa rodas, piejaucot linsēklu eļļu. Izmantojot vēl arī citas krāsas, mākslinieki Karls Larsons un Anders Zorns izveidoja Dalarnas īpašo noskaņu. Šī apkaime ir lieliski izveidota, lai varētu iejukt vasarsvētku svinībās vai klausīties zviedru tautas dziesmas. Tomēr, ja visa zviedriskā ir par daudz, lielisks glābiņš būs meži, kur varat doties lasīt mellenes.

8 – Atrodi kaut ko sev noderīgu tirdziņā

Ja būsi izbraucis ārpus pilsētām, noteikti pamanīsi vairākas norādes uz Loppis. Loppis un Loppmarknad ir zviedru krāmu tirdziņi, kā arī šie noteikti ir no svarīgākajiem vārdiem, kas būtu jāzin dodoties izbraucienos pa Zviedriju. Seko šīm zīmēm, lai labāk iepazītu vietējos iedzīvotājus un uzzinātu, ko vērtīgu vai unikālu iespējams iegādāties piemājas “garāžas izpārdošanā”.

9 – Dodies pārgājienā uz Höga Kusten

Höga Kusten jeb “augstais krasts” ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Kalnainās salas ar stāviem krastiem un guldām klintīm veido augstāko zemes pacēlumu pasaulē. Izveidojies jau ledus laikmetā, Höga Kusten vārda tiešā nozīmē paceļas no ūdens.  Högbonden hostelis bākā ir ļoti interesanta vieta, kur pavadīt nakti. Apkārtne ir piemērota pārgājieniem un nakšņošanai teltī. Interesanti, ka Höga Kusten ir mājas arī Zviedrijas dīvainākajam ēdienam surströmming – pūdēta siļķei. Jābrīdina, ka, sajūtot smaržu, to noteikti neviens tūrists nevēlētos nogaršot.

friluftsbyn_höga_kusten-hiking_in_the_high_coast-3752

10 – Noķer pusnakts sauli

Dodoties arvien tālāk uz ziemeļiem, Zviedrijas vasaras naktis kļūst arvien gaišākas. Ja šķērsosiet polāro loku, tad no 25. maija līdz 19. jūlijam saule nenorietēs vispār. 56 dienas pēc kārtas tikai un vienīgi saules gaisma! Vasarā temperatūras ir visai draudzīgas – pārsvarā + 15°C, tomēr tās var sasniegt pat + 30°C grādu atzīmi. Iespējams apmesties gar ceļu izvietotās būdiņās vai arī paķert līdzi telti. Ja ziemeļblāzmu esi jau apskatījis, kādēļ gan neizbaudīt arī pusnakts sauli? 🙂

Ieteikumus un citu noderīgu informāciju atradīsi šeit. Izdevīgus piedāvājumus ceļojumam uz Zviedriju – tos atradīsi Stena Line mājaslapā!