Brīvdabas muzejs “Skansen”

Zviedrija | Nav komentāru

Skansen – ir viena no visvairāk apmeklētajām Zviedrijas atpūtas un izklaides vietām, kur apvienots brīvdabas muzejs un zooloģiskais dārzs. Tas ir senākais brīvdabas muzejs pasaulē, kurš atrodas zem klajas debess. To dibinājis Arturs  Hazeliuss 1891. gadā. Viņa mērķis bija saglabāt liecības par zviedru tautas tradicionālo dzīvesveidu pirms industriālās revolūcijas. Muzejā atrodamas gan lauku sētas, gan 19. gadsimta pilsētiņas replika. Dažās no muzejā esošajām mājām iespējams ieiet iekšā, bet dažas apskatāmas tikai no ārpuses. Teritorijā sastopami arī dažādi amatnieki – kurpnieki, zeltkaļi, maiznieki un stikla pūtēji, kuri demonstrē savas tradicionālās amata prasmes. Muzejā tiek rīkoti arī dažādu svētku pasākumi, piemēram, Valpurģu nakts un Ziemassvētku pasākums un pirmssvētku tirdziņš.

 

 

Teritorijā atrodas arī zooloģiskais dārzs, kur brīvā dabā sastopami dažādi dzīvnieki, tomēr kā prioritāti muzejs apmeklētājus galvenokārt priecē ar Skandināvijā sastopamiem dzīvniekiem. Zooloģiskā dārza teritorijā iespējams apskatīt gan govis, vistas, aitas un pīles, gan arī savvaļas dzīvniekus, piemēram, brūnos lāčus, vilkus, lūšus, alņus un citus dzīvniekus. Savukārt “Skansen aquarium” iespējams apskatīt aptuveni 200 eksotisko sugu pārstāvjus – dažādas zivis, ķirzakas, lemurus, paviānus u.c.

 

Tā pat teritorijā ir suvenīru veikaliņi, kur iespējams iegādāties dažādus rokdarbus un zviedru dizaina produktus, bet kādā no teritorijā esošajiem restorāniem iespējams nobaudīt gardu maltīti, ar elpu aizraujošu skatu uz Stokholmu. Muzeja teritorija ir atvērta visu gadu izņemot Ziemassvētkus. Tā noteikti ir lieliska vieta, kur jauki pavadīt laiku svaigā gaisā, kopā ar ģimeni vai draugiem. Vai šis varētu būt arī viens no taviem galamērķiem esot Zviedrijā? 🙂

Vairāk informācijas: www.skansen.se