Zviedrija, Gotlande, Visbija, mūris, UNESCO, ar prāmi

Gotlande – Pērle Baltijas jūrā

Zviedrija | Nav komentāru

Vējdzirnavu silueti pavīd Gotlandes laukos, Baltijas jūras ielokos ainaviskas pludmales nomaina raupjas akmens klintis, savukārt pilsētvidē pie mājām saulē gozējas neskaitāmas sarkanas rozes. Lūk, tāda ir vasara Gotlandē!

Gotlande ir Zviedrijai piederoša sala. Tā ir 175 km gara un 52 km plata. Tās vēsturisko mantojumu novērtējusi visa pasaule, iekļaujot Gotlandes lielāko salas pilsētu Visbiju UNESCO kultūras mantojumā. Visbijas vecpilsēta ir viena no Skandināvijas viduslaiku pilsētām, kas ir vislabāk saglabājusies līdz pat mūsdienām. Gotlandes iedzīvotāju skaits ir nedaudz vairāk kā 57 tūkstoši, no kuriem gandrīz puse – 23 tūkstoši iedzīvotāju – dzīvo Visbijā.

Foto: Jerker Andersson/imagebank.sweden.se

Mūros ieskautā pilsēta

Visbiju apjož iespaidīgs pilsētas nocietinājumu mūris. Tas tika celts 13.gadsimtā no kaļķakmens un sniedzas vairāk kā 3 km garumā. Mūris tika celts ne tikai, lai būtu par pretestību ienaidniekiem, bet arī lai aizsargātos no Gotlandes pašu zemniekiem un nemierniekiem. Arī mūsdienās mūris ir saglabājies un apmeklētājiem atklāj, cik svarīga reiz bijusi Visbija. Pilsētai paplašinoties, mūsdienās tā “izkāpusi” arī ārpus mūra robežām.

Foto: Emelie-Asplund/imagebank.sweden.se

Ieraudzīt, iepazīt un sajust

Sarakstā, ko apskatīt Gotlandē, noteikti jāiekļauj Gotlandes muzejs, Visbijas vecpilsēta, Visbijas Botāniskais dārzs un Högklint dabas rezervāts. Savukārt, ja ceļojums ieplānots visai ģimenei, tad bērniem par prieku var iegriezties arī atrakciju parkā Kneippbyn, kur brīvdienās mīt arī Pepija Garzeķe. Tieši Gotlandē 1970.gadā tika uzņemtas filmiņas par nebēdnīgo meiteni.

Viena no Gotlandes raksturojošām iezīmēm ir baznīcas. Sala ar simts dievnamiem – tā mēdz teikt par Gotlandi. Maģiskas vietas ir ceļu krustojumi, kuros nostājoties, var saskatīt četrus dievnamus, katru savā debess pusē, un Gotlande var lepoties ar šādiem krustojumiem. Dievnami nebūt nav mazi un necili, tieši otrrādi – milzu ēkas un torņi paceļas virs pilsētu māju jumtiem.

Kas gan Gotlande būtu par Zviedrijas salu bez stāstiem par vikingiem! Gotlandes muzejā apskatāms milzīgs daudzums ar Gotlandē atrastajiem vēstures artefaktiem: iegravēti zobeni, šķēpi, sudrablietas un obeliski, dažāda laika posmu liecības, sākot no akmens un bronzas laimeta līdz vikingu laikam un viduslaikiem. Atliek vien ieraudzīt un iepazīt!

Gotland, Visby, monolites, Zviedrija, ceļojums

Foto: Lucas-Günther/imagebank.sweden.se

Visbijas safrāna pankūciņas

Dzīvošana uz salas sniedz gan plusus, gan mīnusus. Tā viennozīmīgi ir ietekmējusi arī Gotlandes nacionālos ēdienus. Alņa un brieža gaļa šeit nebūt nebija pieejamākais ēdiens, kā tas bija citviet Zviedrijā; šeit ēdienkartē dominēja aitas un jēra gaļa. Jērs arī mūsdienās ir visas salas simbols. Protams, mūsdienās Gotlandes salas restorāni un kafejnīcas piedāvā dažāda veida ēdienus un nav jāpārtiek tikai no uz salas izaudzētām lietām. Tomēr, ja esat Visbijā, tad ir kāds ēdiens, kurš noteikti ir jānobauda – Visbijas safrāna pankūciņas. Pēc izskata un sastāva tās gan atgādina rīsu pudiņu, tomēr garša salikumā ar kazeņu ievārījumu neatstās vienaldzīgu. Sākotnēji Visbijas safrāna pankūkas gatavoja tikai Ziemassvētkos, bet šobrīd tās bauda gan ikdienā, gan svētku reizēs.

Pasākumi Gotlandē vasarā

Vasarsvētku svinēšana Zviedrijā ir goda vietā, šo pasākumu svinēt piedāvā arī Visbija. Dejas, dziesmas, un ziedu vainagi, tradīcijas un modernas izklaides. 21.jūnijā to visu un vēl varēsiet pieredzēt Visbijā.

Vēl kāds nozīmīgs tūristiem un vietējiem iedzīvotājiem pieprasīts pasākums ir saistīts ar vēsturisko mantojumu. Tā kā Gotlande ir viduslaiku pēdām un nospiedumiem klāta, visu vasaru šeit norisinās ar viduslaikiem saistīti svētki un festivāli. Viens no tādiem ir Bruņinieku turnīrs, tas sastāv no 7 mazākiem turnīriem, kuri norisinās jūlija un augusta mēnešos. Bruņās tērpti vīri zirgu mugurās, loka šāvēji un galma āksti, tas viss sagaida apmeklētājus šajos svētkos. Turnīru fināls, savukārt, notiek Viduslaiku nedēļas laikā. Šajā nedēļā Gotlandē ir lieliska iespēja iepazīt, atklāt un piedzīvot tā laika sajūtas un tradīcijas. Viduslaiku nedēļas laikā Visbija piedāvā 500 dažādus pasākumus.

Es peldēju no Ventspils uz Visbiju

Gluži kā grupas Jumprava dziesmā: “Es peldēju, no Ventspils uz Visbiju..” tā arī mēs noteikti iesakām uz Gotlandi doties pa Baltijas jūru. Ja veselu nedēļu brīvdienām atlicināt neizdodas, tad pāris dienu ilgas brīvdienas Zviedrijai piederošās salas Gotlandes apmeklēšanai būs tieši laikā.

Mūsu ieteikums: izvēlieties Stena Line prāmja līnijas Ventspils – Nīnashamna nakts reisu, dodieties uz klāja un, kamēr baudīsiet saldu miegu, prāmis Jūs aizvedīs uz Nīnashamni. No rīta izgulējušies un relaksēti varat dienu pakavēties Nīnashamnā vai arī steigties uzreiz Gotlandes salas virzienā. Braucieni uz Gotlandes salu vasarā tiek organizēti tieši no Nīnashamnas ostas, 2-4 reizes dienā, atkarībā no nedēļas dienas. Pēc 3 h brauciena būsiet Visbijā – Gotlandes galvaspilsētā.

Uz Gotlandes salu kursējošo prāmju grafiku iesakām pārbaudīt pāris dienas pirms ceļojuma, jo grafiki mēdz mainīties pa nedēļām. Savukārt mūsu prāmju grafiks jau ir zināms visai vasarai – ar to varat iepazīties jau tagad mūsu mājas lapā, rezervēt biļetes sev, ģimenei, auto un pat mājdzīvniekam un doties iepazīt tepat kaimiņos esošo salu.

Gotlande, Zviedrija, Visbija, vikingi, sala