Stokholma, metro, stacija, Stadion, māksla, Zviedrija

Mākslas galerija Stokholmas metro stacijās

Zviedrija | Nav komentāru

Vai kādreiz esi bijis metro stacijā? Iespējams esi, bet ja nē, tad  gan jau kādā filmā ir redzēts. Princips šīm stacijām ir viens – stacijas, kur pietur pa pazemes tuneļiem braucošs vilciens. Liels bija mans pārsteigums, kad Zviedrijas metro stacijas izskatījās savādāk. Nobraucot pazemē visapkārt pavērās košas krāsas, jo tieši tur ir izveidota mākslas galerija.

Stokholma ir atradusi lielisku veidu, kā ikdienas steigā esošajiem padarīt dienu krāsaināku, metro stacijas radot ne tikai praktiskas, bet arī estētiskas. Vairāk kā 110 kilometru garā pazemes dzelzceļa sistēma bieži tiek saukta par “Pasaules garāko mākslas galeriju”, pateicoties mākslinieku radītiem gleznojumiem, mozaīkām, instalācijām un gravīrām.

T-Centralen Station

T-Centralen Station ir Stokholmas galvenā stacija, tā arī pati pirmā ieguva radošo dizainu. Šī stacija ir Per Olof Ultvedt mākslas darbs. Mākslinieks ietērpis to zilos toņos ar ziliem lapu motīviem. Uz stacijas griestu daļas uzgleznoti strādnieku silueti: metinātāji, galdnieki, inženieri, kalnrači, kā pateicība visiem metro stacijas tapšanā iesaistītajiem darbiniekiem.

Zilie toņi izvēlēti ne tikai estētiskā skata dēļ, bet arī pateicoties to relaksējošai iedarbībai. Šī stacija ir visbiežāk izmantotā, tāpēc cilvēku pūlim, kurš nepārtraukti atrodas kustībā, mākslinieks gribējis palīdzēt, radot nomierinošu vidi.

Metro, Stacija, Stokholma, T-Centralen, Zviedrija, māksla, art

Foto: Visit Stockholm

Solna Centrum Station

Solna Centrum Station sienu gleznojumā dominē sarkanā un zaļā krāsa. Viens no eskalatoriem šajā stacijā iesaukts par “Vārtiem uz elli”, dēļ koši sarkanā un melnā krāsojuma tam visapkārt. Mākslinieki Karl-Olov Björk un Anders Åberg ar šo spilgto krāsu palīdzību vēlējušies simbolizēt mežu un sarkano vakara sauli. Stacijas gleznojuma ideja ir vērst aizdomāties par nopietnu problēmu Zviedrijā- mežu izzušanu.

Solna, Stacija, Stokholma, Zviedrija, māksla, metro

Stokholmas metro ir vairāk kā tikai vieta, kur gaidīt pienākam vilcienu, tā ir vieta kur virmo kreativitāte, krāsas un prieks. Iespējams tā ir mākslinieciskākā transporta sistēma pasaulē, kura ik dienu priecē ne tikai vietējos iedzīvotājus, bet arī tūristus.

Šo un citu staciju mākslu apskati video:

Ceļojiet uz Zviedriju un apskatiet Stokholmas pazemes mākslu pats savām acīm –  lieliska ideja brīvdienu ceļojumam!  Stokholmā ērti ir nokļūt no Nīnashamnas ostas, jo tā atrodas vien nepilnas stundas brauciena attālumā. Par kursēšanas grafiku un cenām uzzināsiet Stena Line mājaslapā.