Ziemassvētku noskaņas Zviedrijā

Zviedrija | Nav komentāru

Jau kopš bērnības Ziemassvētki man bijuši mīļākie un gaidītākie svētki. Tas ir laiks, kurš asociējās ar patīkamiem brīžiem ģimenes lokā, piparkūku un mandarīnu saržu. Šie svētki tiek svinēti ne tikai Latvijā, bet arī citās pasaules valstīs. Ziemassvētku noskaņa Zviedrijā jūtama gan lielpilsētās, gan mazos ciematiņos. Mazās ieliņas un logu rūtis izrotātas ar mirdzošām gaismiņā, kuras īpaši izceļas uz balti sniegotā fona – gluži, kā no Ziemassvētku kartiņām!

 

Ziemassvētku tirdziņi

Ietinies siltā šallē, cepurē un cimdos, lai dotos uz kādu no vietējiem Ziemassvētku tirdziņiem Stokholmā vai kādā citā no pilsētām – tie Zviedrijā ir īpaši iecienīti un populāri. Tur iespējas aplūkot un iegādāties dažādus paštaisītus svētku rotājumus, dažādus gardumus un dāvaniņas, kuras likt svētkos zem eglītes. Protams, arī par gardēžiem ir padomāts – nobaudi zviedru Ziemassvētku ēdienu – kūpinātas desiņas, briežu gaļu, saldumus vai sasildies ar piparoti saldu karstvīnu!

 

Svētās Lūcijas diena 

Lai pilnībā izbaudītu maģisko atmosfēru pirms Ziemassvētkiem, ieplāno ceļojumu uz Zviedriju 13. decembrī vai nedēļu pirms tā. 400 gadu senie “gaismas karalienes” jeb Svētās Lūcijas rituāli tiek atzīmēti ar jaukiem koncertiem baznīcās. Svētas Lūcijas dienā iespējams redzēt tūkstošiem jaunas meitenes, kas tērpušās baltās drēbēs, ar gaismas kroni galvā un degošu sveci rokās, dodoties cauri pilsētām vienotā gājienā. Šīs dienas svinības Zviedrijā ir sena tradīcija, kura tiek atzīmēta katru gadu.

 

Tradicionālā zviedru Ziemassvētku bufete 

Zviedru restorānos jau no novembra beigām līdz Ziemassvētkiem iespējams izbaudīt iecienīto julbord – tradicionālo zviedru Ziemassvētku bufeti. Tā ir lieliska iespēja, nogaršo visus iecienītākos zviedru virtuves ēdienus, kā arī delikateses – marinētu siļķi, svaigu lasi, pastētes, rupjmaizes sausiņus, šķiņķi, gaļas kotletes ar biešu salātiem un zivju galertu.

 

Ziemassvētku vecīša pasaule

Pašā Dālarnas sirdī, Zviedrijas vidienē, iespējams satikt vienu no Ziemassvētku vecīša ziemeļbriežiem, kā arī iespējams aplūkot Ziemassvētku vecīša darbnīcu un dāvanu noliktavu. Pēc tam iespējams apciemot vecīša māju, kā arī nodot personīgi savu šī gada Ziemassvētku dāvanu sarakstu. Tas noteikti būs lielisks piedzīvojums ne tikai mazajiem, bet arī pieaugušajiem! Šeit atradīsi vairāk informāciju, lai uzzinātu vairāk par Ziemassvētku vecīša pasauli!

Lai Jums patīkams un pārsteigumiem pilns šis svētku gaidīšanas laiks! Kā Jums izdodas radīt svētku noskaņu? 🙂

Informācija no www.visitsweden.com