Nīderlandes pavasara košums

Pārējā Eiropa | Nav komentāru

Pavasarī Nīderlandes laukus pārņem plaukstošu ziedu radīts smaržu un krāsu virpulis. Krāsu rindās stādītie tulpju lauki veido skaistu dzīvo mozaīku, kuru apskatīt pavasarī dodas viesi no visas pasaules.

Slavenākie Nīderlandes dārzi

Keukenhofas ziedu parks ir viens no lielākajiem ziedu dārziem pasaulē. 32 hektāri nebeidzamu krāsu toņu un ziedu formu pasaule. Parks lepojas ar vairāk nekā septiņiem miljoniem sīpolpuķu – tulpēm, narcisēm, orhidejām, īrisiem, lilijām un citiem ziediem. Parks ir kā paradīze puķu mīļotājiem, to caurvij 15km gara pastaigu taka, papildināta ne vien ar pavasara vēstnesēm – tulpēm, bet arī dažādiem dabas objektiem, tradicionālajām Nīderlandes vējdzirnavām, strūklakām un ūdenstilpnēm, kas šeit iederas ļoti harmoniski.

Keukenhofas ziedu parks, Lisse, ziedu parks, sīpolpuķu parks, tulpju daudzveidība

Krāsainas tulpes, Nīderlandes tulpju dārzs

Ziedu parks atrodas Nīderlandes dienvidos, nelielas pilsētas Lisse tuvumā. Mazpilsēta jau ir iemanījusies savu ziedu slavu izmantot sev pozitīvā virzienā. Katru gadu aprīlī organizējot Ziedu festivālu, kura ietvaros norisinās dažādi pasākumi par un ap ziedu tēmu. Pavisam drīz, 2020.gada 4.aprīlī, Lissē tiek gaidīti bērni, kuriem tiks dota iespēja no tulpēm veidot pašu izdomātus mākslas darbus, kā arī bez maksas izvēlēties tulpes, kuras dāvināt mīļajai māmiņai vai citam sev tuvam cilvēkam, 18.aprīlī norisināsies ziedu mozaīkas konkurss, savukārt 24.-25.aprīlī festivāls sasniegs kulmināciju, kad divu dienu garumā norisināsies dažādi ziedu tirdziņi un slavenā ziedu parāde, kad vairāku desmitu kilometru garā braucienā dodas ar ziediem grezni rotātas automašīnas.

ziedu parāde, Holandes ziedu parāde, no ziediem darināti automobiļi

Amsterdama neatpaliek no Lisses – arī šeit pavasarī sajutīsiet Nīderlandes košumu. Aprīlī Amsterdamā norisinās Tulpju festivāls. Šogad pasākuma organizētāji izvēlējušies sekot sauklim “Tulpe katram Amsterdamas iedzīvotājam!”, tādēļ plānots dažādās pilsētas vietās iestādīt ap 850 000 ziedu. Tieši tik – cik ir Amsterdamas oficiālais iedzīvotāju skaits.

Noordwijkerhout tulpju lauki atrodas Nīderlandes rietumos, netālu no pilsētas Noordwijk. Pateicoties auglīgajai augsnei, tieši šeit sastopami plašie tulpju lauki, kuri lepojas ar savu ziedu kvalitāti. Noordwijkerhout tiekot audzētas Nīderlandes kvalitatīvākās tulpes ar veselīgākajiem un lielākajiem ziediem, kuri, galvenokārt, tiek eksportēti uz ārzemēm un uzskatāmi par milzīgu pienesumu Nīderlandes ekonomikai.

Aplūkot tulpju skaistumu šeit iespējams gan nesteidzīgā pastaigā, gan ar velosipēdu pa īpaši izveidotām velosipēdu takām.

Nīderlandes tulpju dārzi, sarkans tulpju lauks

Oranžās brīvdienas!

Ja ceļojums uz tulpju zemi Jūs uzrunā un nolemjat turp doties aprīļa beigās – neesiet pārsteigti, ja ielas piepeši pārpilda oranžās krāsās tērpti cilvēki. Oranžā ir īpaša krāsa Nīderlandes iedzīvotājiem – tā simbolizē Nīderlandes karalisko ģimeni, tāpēc nozīmīgākajos pasākumos nīderlandieši vienojas kopīgajā tradīcijā. Šogad Karaļa dienu plānots svinēt 27.aprīlī, iesakām ceļojumā paņemt līdz ko oranžu, lai iekļautos starp vietējiem.

Caur puķēm runājot…

Kāpēc vērts doties uz Nīderlandi tieši pavasarī? Pirmkārt, pavasaris ir laiks, kad plaukst un zeļ skaistie tulpju lauki. Vairāki ziedu dārzi ir atvērti tieši pavasarī un tikai uz pāris nedēļām. Otrkārt, dienas ir palikušas garākas un vakari līdz ar to gaišāki, ļaujot ieplānotās dienas izbaudīt pilnvērtīgāk un ceļojuma ietvaros apskatīt daudz vairāk. Par īsto tulpju sezonu Nīderlandē tiek uzskatīts laika posms no marta līdz maija sākumam. Laiks ieplānot savu ziedu ceļojumu un doties ceļā!

Car in tulip park, Keukenhofa parks, Tulpes holandē, dzeltenas tulpes

Kā nokļūt?

Ceļojumu uz Nīderlandi aicinām sākt ar Stena Line prāmjiem. Maršrutā Liepāja – Trāveminde, aizvedīsim Jūs un Jūsu auto līdz Vācijas ostas pilsētai, kur varēsiet atpūtušies turpināt ceļu uz Nīderlandi. Uz mūsu prāmjiem nav bagāžas ierobežojumu, kas nozīmē, ka atpakaļceļā uz klāja uzņemsim gan Jūs, Jūsu auto, un arī iepirktos sīpolpuķu krājumus.

Vairāk par prāmju maršrutu Latvija – Vācija, uzzināsiet mūsu mājas lapā.