Paštaisīta piparkūku mīkla

Pārējā Eiropa | Nav komentāru

Vai piekrīti, ka Ziemassvētku laiks ir arī piparkūku laiks? 🙂 Visus gadus mājās vienmēr cenšos cept piparkūkas, lai būtu šī fantastiskā svētku smarža un protams, kāds gardums uz svētku galda. Parasti gan mīklu pirku gatavu, taču šogad nolēmu gatavot to pati. Apskatot pirmās receptes ar ļoti daudz sastāvdaļām parādījās šaubas, vai vieglāk tiešām nebūs nopirkt gatavu mīklu, bet tad nejauši atradu šo recepti.  

Mīklai nepieciešams:

  • 2 kg miltu;
  • 400 g medus;
  • 400 g cukurs;
  • 400 g sviests;
  • 2 tējkarotes soda;
  • garšvielas piparkūkām.
  1. Katliņā, uz lēnas uguns, silda medu, sviestu, 200g cukura (pusi no kopējā daudzuma), masai pievienojot arī piparkūku garšvielas.
  2. Tikmēr uz pannas kausē otru pusi cukura, kad tas kļuvis brūns, pielej pusglāzi karsta ūdens un maisa, līdz cukurs izšķīdis.
  3. Iegūto karameli pievieno katliņā esošai masai un masu uzvāra, kad masa uzvārījusies, to noņem no uguns.
  4. Sajauc miltus ar sodu.
  5. Uzvārītai masai, pamazām maisot pievieno miltus ar sodu – miltus ber tik daudz, lai mīklu būtu grūti maisīt, tad to liek uz galda un mīca, pakāpeniski vēl pievienojot miltus kamēr mīkla nelīp pie rokām.

Receptē gan tas nav norādīts, bet gatavo mīklu  ietinu pārtikas plēvē un ievietoju ledusskapī, pašas piparkūkas gatavoju tikai nākošajā dienā. Tālāk, kā jau ierasts – mīklu izrullē pēc iespējas plānāku, izspiež formiņas, liek cepampannā uz cepamā papīra un pirms cepšanas apsmērē ar sakultu olu. Piparkūkas cep aptuveni 200 grādos.

Pārsteidz arī tu savus mīļos ar kādu gardumu!

Lai labi garšo! 😉

 

Recepte