Starp kalniem, starp fjordiem – Bergena!

Pārējā Eiropa | Nav komentāru

Septiņi augsti kalni ieskauj un sargā Norvēģijas otru lielāko pilsētu Bergenu! Lai raksturotu Bergenu nav jāizplūst garās runās, pietiek vien ar diviem vārdiem – elpu aizraujoši! Kalnu ainavas, fjordu līči un Ziemeļjūras tuvums, papildinājumā ar senatnīgu arhitektūru ceļojumu padarīs vizuāli ļoti baudāmu!

Dodoties uz Bergenu neaizmirstiet paņemt līdz lietussargu, jo šeit tipiskākie laika apstākļi ir lietus un migla. Kamēr citiem tā varētu šķist problēma, Bergenas iedzīvotāji to pieņem kā pilsētas “odziņu”. Suvenīru veikalos blakus Norvēģijas troļļiem iespējams iegādāties mazus un lielus lietussargus, kā arī katrs īsts Bergenas iedzīvotājs zinās izstāstīt kādu smieklīgu anekdoti par lietu un Bergenu!

Par mitro klimatu pilsēta var pateikties augstajiem kalniem, kuri aiztur vēju nestās mitrās gaisa masas un neļauj tām aizplūst tālāk, tādēļ tās nolaižas turpat pāri pilsētai!

Brigene (Bryggen)

Ja Bergenas tūrisma apskates objektiem dalītu medaļas – par vienu zelta medaļu bagātāka noteikti būtu skaistā Bergenas vecpilsēta, kuģu piestātne – Brigene! Tā ir viena no populārākajām Bergenas apskates vietām. Košās koka divslīpu jumtu mājiņas Vågen līča krastā ir īsts fotogrāfu sapnis. Koks dominē ne tikai piestātnes mājiņu arhitektūrā, bet visā šajā pilsētas kvartālā. Hanzas laikos šajā piestātnē valdīja nemitīga rosība, tā bija iecienīta tirgotāju tikšanās vieta.

Mūsdienās, par to, lai šis koka arhitektūras brīnums laika gaitā neizzustu, rūpes uzņēmusies organizācija UNESCO, iekļaujot to Pasaules mantojuma sarakstā.

Brigene, Bergena, Norvēģija, koka apbūve, arhitektūra, hanzas laiks, piestātne, kuģu piestātne, UNESCO mantojums

Bergenas zivju tirgus (Fisketorget)

Zinot, ka Bergena atrodas Ziemeļjūras krastā, ilgi nav jāprāto kāds ir Bergenas tipiskākais ēdiens. Protams, zivs! Laši, krabji, garneles, reņģes un citas Ziemeļjūras sniegtās veltes var apskatīt un iegādāties Bergenes zivju tirgū! Tirgus savus apmeklētājus nevilina ar teritorijas plašumiem, bet gan kvalitāti. Kvalitātei atbilstoša ir arī cena, kas vidējam iedzīvotājam var šķist nedaudz par augstu. Kvalitāte šeit pārdotajām jūras veltēm ir tika augsta, pateicoties tam, ka tās tiek zvejotas turpat blakus un piedāvātas pircējiem pavisam svaigas.

Kurš gan nav nogaršojis vai dzirdējis par Norvēģijas lasi! Esot Bergenā iespējams doties ekskursijā uz pavisam īstu Norvēģijas lašu audzētavu. Ekskursiju ieteicams sākt ar Norvēģijas Zvejniecības Muzeja apmeklējumu, kurš atrodas vien 5 minūtes no Brigenes kvartāla. Interaktīvā veidā iespējams uzzināt visu par Norvēģijas lasi, vaļu medībām, zvejniecības nozīmīgumu Norvēģijā un papildus arī novērtēt muzeja ēkas vēsturisko skaistumu. Pēc tam ekskursiju noteikti turpiniet, dodoties uz īstu lašu audzētāvu, kas atrodas 40 minūšu braucienā ar motorlaivu no Bergenas krastiem. Šāda ekskursija būs saistoša ne tikai makšķerēšanas cienītājiem, bet visai ģimenei.

Norvēģijas lasis, lašu audzētava, Bergena, Ziemeļjūra

Tirgus, lasis, jūras veltes, Bergena, Norvēģija, krabji

Skats par miljonu!

Lai sajustu Bergenas plašumus un skaisto reljefu ir vērts ar trošu vagoniņu doties Ulriken kalnā. Šis brauciens nemaksās miljonu, bet skats noteikti būtu tā vērts! Paceļoties 643m virs jūras līmeņa Ulriken kalns ir augstākais no septiņiem Bergenas kalniem.

trošu vilciens, Bergena, Bergena no augšas, Ulriken, Ulriken kalns, augstākais Bergenas kalns

Spītējot lietum!

Lai kādi būtu laikapstākļi, aktīvās atpūtas piekritēji Bergenā negarlaikosies. Romantiskas un skaistu skatu papildinātas pastaigas pa kalnu takām, fjordu izpēte kanoe laivā vai kuģītī, līdzi paķerot iemīļoto makšķerkātu – ja nu palaimējas? Vai varbūt ko aktīvāku – dodoties ikgadējā Bergenas maratonā pa 7 kalniem, pieveicot līdz pat 35 kilometriem? Laikmetā, kad skriešanas kults attīstās un maratoni paliek par izaicinājumu arvien vairāk cilvēkiem, šis varētu būt pasākums, ko vērts ieplānot. 2020.gadā maratons notiks 25.aprīlī.

Arī īpaši lietainajās, drēgnajās dienās nav jāsēž mājās vai viesnīcā. Tas ir īstais laiks apmeklēt kādu no Bergenas muzejiem. Bergenas zinātnes centrs VilVite, Bergenas Akvārijs, Jūras muzejs, mākslas muzejs KODE, Lepras muzejs un daudz citu muzeju laipni uzņems visus Bergenas viesus.

Ļoti liela priekšrocība Bergenā ir tā, ka no viena apskates objekta līdz otram nebūs jāmēro lieli attālumi. Bergena nav metropole, un pārvietošanās ar sabiedrisko transportu ir visai ērta. Ja plānojat Bergenu izpētīt vairākas dienas, noteikti vērts iepriekš iegādāties Bergenas karti, ar kuru ieeja muzejos būs ievērojami lētāka, kā arī sabiedriskais transports būs bezmaksas.

Kā nokļūt?

Nav noslēpums, ka izplānot ceļojumu un doties tajā ar savu auto ir ērtāk! Tādēļ, iesakām ceļojumu uz Bergenu sākt ar Stena Line prāmjiem. Aizvedīsim Jūs un Jūsu auto no Ventspils uz Nīnashamni Zviedrijā. Tālāk dodieties pāri Zviedrijai, garām Zviedrijas lielākajam ezeram Vēnernam un nonāksiet Norvēģijā. Vairāk par mūsu maršrutu Latvija – Zviedrija, lasiet mūsu mājas lapā.