Sustainable Journey

2017.GADS UN 300 SOĻI TUVĀK ILGTSPĒJĪGAI NĀKOTNEI

Uz klāja | Nav komentāru

Mēs esam uzņēmuši kursu uz kļūšanu par “zaļāku” prāmju uzņēmumu. Atbilstoši Apvienoto Nāciju Ilgtspējīgas attīstības mērķiem, kuri pielāgoti mūsu uzņēmējdarbības specifikai, tas tiek īstenots četrās jomās: atjaunojamā enerģija, atbildīgs patēriņš, veselība un labklājība un dzīve zem ūdens. Kopš 2006.gada mēs strādājam pie tā, lai tiktu samazināts enerģijas un degvielas patēriņš, un jūlijā mēs īstenojām trīssimto projektu. Šeit esam apkopojoši, kā pagājis 2017.gads, raugoties no ilgtspējīgas nākotnes perspektīvas.

Mūsu vīzija, kas lepni parādās uz prāmju sāniem, ir ”Connecting Europe for a Sustainable Future”. Šie nav vien skaisti vārdi. Redzot, ka 90% no pasaulē ražotajām precēm tik tālāk transportētas pa jūras ceļiem, mēs kopā ar kolēģiem kuģniecības nozarē spēlējam nozīmīgu lomu starptautiskās tirdzniecības ietekmē uz apkārtējo vidi. Labā ziņa ir tā, ka, mērot uz 1 tonnu, jūras transports ir videi visdraudzīgākais veids kā pārvadāt preces. Tomēr vienalga apkārtējā vide un klimats ir pakļauti nelabvēlīgai ietekmei. Šeit ir daži piemēri, kādi projekti tika īstenoti 2017.gadā.

300 projekti enerģijas patēriņa samazināšanai

2006.gadā mēs atvērām Enerģijas Taupīšanas Programmu (ESP) ar mērķi samazināt degvielas patēriņu par 2,5% gadā. 2017.gada jūlijā tika pabeigts trīssimtais projekts – prāmim Stena Scotia, kurš kursē mašrutā Roterdama – Kilingholma, tika nomainīti galveno dzinēju regulatori, samazinot degvielas patēriņu pat par 3%. Projekta laikā tika uzstādīta moderna kontroles sistēma un automatizēts dzinējs, kas vienmērīgi padeva degvielu. Šādi projekts jau iepriekš tika īstenots četros citos prāmjos, tajā skaitā Stena Spirit, kurš kursē maršrutā Karlskrona-Gdiņa.

1 miljons aizstātu plastmasas maisiņu

Ik gadu milzīgs daudzums plastmasas nonāk okeānos un jūrās, radot milzīgu kaitējumu videi. Tādējādi nolēmām parastos plastmasas maisiņus aizvietot ar maisiņiem, kuri izgatavoti no dabīgiem materiāliem, kas nerada kaitējumu videi. Tas ir pirmais solis lielākam plānam – aizstāt plastmasas maisiņus uz visiem 36 prāmjiem jau nākamā gada laikā. Turklāt vasaras laikā vienreiz lietojamās kafijas krūzītes tika aizstātas ar dabai draudzīgu alternatīvu – krūzītēm, kas izgatavotas no dabīgiem materiāliem.

Enerģijas padeve prāmjiem krastā

Patiesībā tas nav nekas jauns! Mēs sākām pievienot prāmjus enerģijas padevei krastā jau pirms nepilniem 30 gadiem – 1989.gadā. Jaunums ir tas, ka četras no sešām ostām Zviedrijā (jeb 17% no no visām ostām, kurās pienāk Stena Line prāmji), ir savienotas ar vietējo elektrotīklu. Pēdējā no ostam, kurā tika īstenots šis projekts, bija Trelleborgas osta Zviedrijas dienvidos, kurā tagad iespējams pievienot prāmjus Skåne un Mecklenburg- Vorpommern vietējam elektrotīklam un nodrošināt padevi laikā, kad prāmji stāv ostā. Tas nozīmē, ka emisijas tajā laikā ir tuvu nullei. 2016.gada laikā, pieslēdzot prāmjus vietējam elektrotīklam, izdevās samazināt CO2 emisijas par 12 500 tonnām; vidēji tikpat, cik gada laikā veido 6500 pasažieru automašīnu emisijas.

Šie bija trīs projekti ilgtspējīgai nākotnei, kas īstenoti 2017.gada laikā. Mums ilgtspējīga nākotne nebeidzas tikai ar pūlēm samazināt ietekmi uz apkārtējo vidi. Tas palīdz arī mums aizsargāt veselību, drošību un labklājību ikvienam, kurš strādā vai ceļo ar Stena Line. 2018.gadā mēs turpināsim iesākto. Ceram, ka arī Jūs sekosiet mums līdzi!