Sveicam Olsona kungu jubilejā!

Uz klāja | Nav komentāru

Viss sākās pie virtuves galda, kad Danam Stenam Olssonam (Dan Sten Olsson) bija tikai 15 gadi. Šodien  kompānijas galvenais īpašnieks, valdes priekšsēdētājs un Stena AB izpilddirektors, svin savu 70 gadu jubileju. Ir bijusi daudzi notikumiem bagāti gadi, tāpēc šodien vēlamies dalīties ar jums par godu šai īpašajai dienai!

Kad Danam Stenam bija 15 gadi, viņa tēvs Stens Allans Olssons (Sten Allan Olsson) dibināja uzņēmumu Stena Line. Dans Stens to atceras, kā aizraujošu notikumu. “Tas bija aizraujoši, visu vērot pie virtuves galda. Es atceros kā tēvs pārnāca mājās no darba, apsēdās pie galda un sāka visus apzvanīt – es varēju sēdēt un ilgi to klausīties.”

Gadu vēlāk, Dans pirmo reizi devās savā burāt kopā ar savu tēvu. Tas bija skolas brauciens, ar prāmi Wappen von Hamburg maršrutā Gēteborga uz Fredrishavnu. Tā bija ļoti īpaša reize, jo tad uz klāja viņš sastapa savu draudzeni Džeinu (Jane), kur vēlāk kļuva par viņa sievu un ir viņam blakus vēl šodien.  “Tā bija jautra burāšana!” atceras Dans.

Tomēr kompānijai viņš pievienojas tikai 1972. Gadā un nu ja 45 gadu garumā ir kompānijas neatņemama sastāvdaļa. Tomēr iet tēva pēdās, nav gluži bijis viņa plānos – patiesībā Danam Stenam karjeras plāns bija gluži atšķirīgs. “Patiesībā, es gribēju kļūt par vēsturnieku, bet pārdomājot to, tomēr sapratu ka darbs Stena Line būs daudz interesantāks!”

Pirmais būtiskais Dana lēmums, bija neņemt vērā tēva ieteikumus doties iziet apmācības uz tankkuģiem Ņujorkā. Jo jau sākotnēji viņš bija pārliecināts, ka kompānijas nākotne būs pasažieru pārvadājumi un veidoja kompāniju pēc savas pārliecības. Šobrīd tas ir pierādījies, kā ļoti gudrs lēmums un par to mēs Denam esam pateicīgi.

“Man šķita, ka prāmju bizness ir daudzsološāks. Ar laiku mēs pievērsāmies arī tankkuģiem, bet tobrīd man lēmums par prāmjiem šķita viss pareizākais un uzskatu, ka mana izvēle bija pareiza!”

“Patiesībā, man šķiet ka nav nekas jautrāks, kā darboties prāmju kompānijā,” viņš turpina. “Optimisms ir kopīgai pavediens, kas vienmēr vijies caur mūsu kompānijas attīstību un vēsturi. Tā ir lieliska vide, kur strādāt.”

Tomēr, neskatoties uz panākumiem, nevarētu teikt, ka vienmēr viss būtu gājis tik gludi. Arī šeit, ļoti liela loma ir bijusi Dana attieksmei pret šo biznesu. “Gadu gaitā, ekonomiskie cikli un tendences ir radījuši gan iespējas, gan draudus. Ļoti svarīgi ir atcerēties, ka pasaule tagad nepazūd tādēļ, ka mums šobrīd ir grūti. Manuprāt, nemaz neeksistē tāds slikts biznesa veids, tas vienkārši ir kāda nabadzīga nozare, konkrētajā brīdī. “

Jautājot viņam, ko viņa tēvs viņam šobrīd teiktu par kompāniju, Dans atbild: “Viņš teiktu – “Jā, tas tiešām ir labi aizgājis!” un tad viņš piebilstu – “Es ticu, ka tu esi ietaupījis naudu nākotnei un sliktākiem laikiem!”

Pēc šiem jaukajiem vārdiem, mēs vēlamies apsveikt Danu Stenu viņa jubilejā!

Hip hip – urā! 🙂