muzejs, Hamburga, Miniatūra Brīnumzeme, Wunderland, Vācija

Hamburgas lepnums – Miniatūrā Brīnumzeme

Vācija | Nav komentāru

Vācijas pilsētā Hamburgā jau 18 gadus apmeklētājus priecē kāds pārsteidzošs muzejs – Miniatūrā Brīnumzeme (Miniatur Wunderland)! Šīs vietas idejas autoru realizētais projekts ir kas vairāk par parastu muzeju. Miniatūrā Brīnumzeme atspoguļo ainavisko dažādību pasaulē un dara to tik aizraujošā veidā, ka muzeja mērķauditoriju nav iespējams ielikt noteiktos rāmjos. Sajūsmā būs gan bērni, gan pieaugušie!

Miniatūrā Brīnumzeme ir pasaulē lielākā modeļu dzelzceļa sistēma, kurā visi objekti kustas un dzīvo savu dzīvi. 2016. gadā tā iekļauta Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē lielākais modeļu dzelzceļš, vēlāk saņemot titulu arī par pasaules lielāko modeļu lidostu. Dzelzceļu sliežu garums sasniedz 15 km un vijas cauri miniatūrām Eiropas valstīm, to infrastruktūrai un populārākajām apskates vietām. Ekspozīcijā iekļautas Vācijas, Austrijas, ASV, Dānijas, Skandināvijas, Šveices un Itālijas dažādu reģionu miniatūras versijas.

Muzejs, Miniatūrā Brīnumzeme, Hamburga, modeļu dzelzceļš, vilcieni

Foto: Miniatur Wunderland Hamburg (www.miniatur-wunderland.com)

 

Lai apjaustu Brīnumzemes mērogus, ir vērts iepazīt to caur skaitļiem: 263 000 figūriņas, 4 340 ēkas, 130 000 koki, upes, kalni, ainavas un daudz kā cita. Ekspozīcijā ir izvietotas 11 000 mašīnas, lidosta ar 60 lidmašīnām, kuras pašas paceļas un nolaižas pēc konkrēta grafika, un, protams, dzelzceļš ar 1040 vilcieniem. Tieši ar rotaļu dzelzceļu un diviem maziem zēniem viss sākās.

Hamburga, Vācija, Miniatūrā Brīnumzeme, modeļu dzelzceļš

Foto: Miniatur Wunderland Hamburg (www.miniatur-wunderland.com)

 

Dvīņu brāļi Frederiks un Gerrits Brauni jau bērnībā pavadīja laiku spēlējoties ar rotaļu modeļu vilcieniem. Kļūstot pieaugušiem šī nodarbe izgaisa, bet kaislība uz modeļu vilcieniem nekur nepazuda. Vairākus gadus vēlāk abi brāļi nonāca pie idejas uzbūvēt miniatūru Vāciju un lielāko modeļu dzelzceļa sistēmu pasaulē. Un savu sapni 2000.gadā piepildīja, uzsākot konstruēšanas darbus.

Neticama šķiet kreativitāte un spēja iedziļināties detaļās. Sākot ar ikdienas norišu atspoguļošanu: cilvēku figūriņas brokasto, lidmašīnām tiek pievesta bagāža, lidmašīnas paceļas/nolaižas, cilvēki gaida pieturā pienākam autobusu, lai dotos uz darbu, un beidzot ar nestandarta situāciju atspoguļošanu, piemēram, automašīnu sadursmē palīgā traucas ugunsdzēsēju auto, cilvēku pūlis gavilē kāda Venēcijas karnevālā, vai kādam noziedzniekam pakaļ traucas policijas auto. Interesanti, ka pa Brīnumzemes ceļiem brauc pat Google Maps automašīnīte ar piestiprinātu kameru, un ikvienam tiešsaistē ir iespējams redzēt, kā no mazas miniatūras mašīnas skata punkta izskatās šī apmeklētājiem pievilcīgā ekspozīcija. Pārdomātas un aizraujošas detaļas ir šīs vietas veiksmes atslēga. Jāpiebilst, ka katra figūriņa, katrs koks un pat pastkastīte ir roku darbs.

muzejs, miniatūras figūras, Hamburga, Vācija

Foto: Miniatur Wunderland Hamburg (www.miniatur-wunderland.com)

 

Skandināvijas miniatūrajā versijā ir redzama pat ziema. Apsnigušas mājas, sarmoti koki un ledū sasaluši ezeri, atspoguļo Skandināvijas ziemeļu reģionu. Tas gan netraucē vilcienu un kuģu satiksmei kursēt. Redzēt šeit ziemu šķiet ļoti maģiski, ņemot vērā, ka ekspozīcijas telpā ir +21 grādu siltums. Jāpiemin, ka Skandināvijas ekspozīcijas veidošanā, lai radītu Ziemeļu un Baltijas jūru, izmantoti 30 000 litru īsta ūdens.

Ik pēc 15 minūtēm ekspozīcijas telpās nodziest gaisma- iestājas nakts dzīve. Savu uzvaras gājienu tad sāk miniatūrā Las Vegasa, 33 000 lampiņu rada atmosfēru gluži kā īstā Las Vegasā.

muzejs, Las Vegas, Miniatūra Brīnumzeme, Vācija

Foto: Miniatur Wunderland Hamburg (www.miniatur-wunderland.com)

 

Šis muzejs apgāž ikvienu stereotipu par muzeju kā garlaicīgu vietu, un tā ir viena no populārākajām apskates vietām Hamburgā. Savukārt, Hamburga atrodas tikai 1,5 h brauciena attālumā no pilsētas Trāvemindes, kurā piestāj Stena Line prāmji. Uzzini vairāk par Stena Line prāmju kursēšanas grafiku un atklāj Hamburgas šarmu: www.stenaline.lv/no-latvijas-uz-vaciju

Tags: ,