Lībeka, Vācija, Holstentor torņi, Marcipāns, Hanzas pilsēta

Salda dzīve Lībekā!

Vācija | Nav komentāru

Baltijas jūra rokas stiepiena attālumā un cauri plūstošā Trāves upe Lībeku radījusi par patstāvīgu, elegantu pilsētu ar izciliem arhitektūras piemēriem un kvalitatīvu marcipānu! Lībeka savu spozmi un slavu ieguva Hanzas Savienības laikos, kad būdama svarīga tirgotāju pilsēta tika pat dēvēta par Hanzas Savienības un Baltijas jūras karalieni.

Vārti uz sendienām

Vēsturiskās arhitektūras gardēžiem Lībeka būs kā Leiputrija – teiksmaina pārpilnības zeme. Pilsēta, kur acis mirdzēt mirdzēs no izciliem arhitektūras piemēriem. Viena no tādām vietām ir Holstentor vārti, kuri mūsdienās gozējas slavas gaismā kā Lībekas nacionālā ikona. Vārti ir ieeja vecpilsētā. Tie sastāv no diviem cilindriskiem – smailiem torņiem, kurus savieno gaiteņi un papildina arkveida logi. Tikai acīgākie apmeklētāji pamanīs, ka Dienvidu tornis ir nedaudz zemāks nekā tā kaimiņtornis. Šī celtne ir uzskatāms paraugs Ziemeļvācu ķieģeļu gotikas dizainam. Iekšienē ceļotājus sagaida neliels muzejs par Lībekas ietekmi un iespaidīgumu Hanzas laikos. Lībekas apmeklējuma laikā fotogrāfēšanās pie šiem vārtiem ir neatņemama ceļojuma sastāvdaļa.

Lībeka, Vācija, marcipāns, Holstentor vārti, Hanzas pilsēta

Foto: Scholty1970 (www.pixabay.com)

Lībekas apmeklējumu iesakām turpināt cauri Holstentor vārtiem Lībekas Vecpilsētā. Par to, ka esat nokļuvis pareizajā vietā liecinās šaurās ieliņas un Trāves upe un kanāli, kuri ieskaus no visām pusēm.

Pirmās, kas piesaistīs acu skatienu, ir sāls noliktavas Salzspeicher, kuras atrodas turpat blakus Holstentor vārtiem. Trāves upes krastā 6 vienkāršās, bet stabilās sarkano ķieģeļu ēkas Hanzas laikos pildījušas savu vissvarīgāko uzdevumu – sāls uzglabāšanu. Vēlākos laikos ēkas tika pielāgotas, un tur tika uzglabāti arī citi produkti un preces.

Vecpilsētas izpēti iespējams turpināt apmeklējot Lībekas Katedrāli, Rātsnamu un rātslaukumu, Svētās Marijas baznīcu un citus arhitektūras paraugus. Jāpiebilst, ka ne velti Lībekas vecpilsēta ir iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā.

Sāls noliktavas, Lībeka, Salzspeicher, Trāves upe, Vācija, Hanzas laiks,

Foto: Nordseher (www.pixabay.com)

Marcipāns un Lībeka

Beļģu izcilā šokolāde, karaliskās angļu kūciņas, franču izsmalcinātie makarūni – garšu nianses jūtamas jau lasot nosaukumus vien. Bet šajā sarakstā trūkst vēl kāda ļoti garda našķa – marcipāna. Un runājot par Lībeku noteikti jārunā par marcipānu.

Lai arī Lībekā marcipānam ražošanai nepieciešamās galvenās sastāvdaļas – mandeļu rieksti un cukurs, netika audzētas un ražotas uz vietas – Lībeka bija tirgotāju pilsēta, tādēļ visas sastāvdaļas bija svaigas un lielā daudzumā pieejamas. Tas arī veicināja marcipāna ražošanas attīstību tieši Lībekā. Lībekas marcipāns izcēlās ar kvalitāti. Tādu daudzumu riekstu iekļaut marcipāna sastāvā citi nevarēja atļauties; un tajā pat laikā cukura sastāvs bija samazināts, šis pamatnosacījums saglabājies vēljoprojām – ja vēlaties baudīt īstu Lībekas marcipānu tajā noteikti nebūs vairāk kā 30% cukura. Slaveno marcipāna ražotni un veikaliņu radīja Johann Georg Niederegger 18.gs vidū, un mūsdienās tas ir pieprasīts tūrisma apskates objekts.

Marcipāna veikals/kafejnīca piedāvā tūristiem pašiem bez ieejas maksas izstaigāt vēstures ekspozīciju, kurai atvēlēts ēkas 2.stāvs. Iespējams iegādāties gardus suvenīrus, kā arī pieteikties ekskursijām, kuru laikā pašiem iespējams veidot marcipāna gardumus un figūriņas. Pirmajā ēkas stāvā darbojas kafejnīca ar brīnišķīgu skatu, kur varat nobaudīt īsto Lībekas Niederegger marcipānu.

 

Lībeka, marcipāns, niederegger, vācija, gardums, ikona, marzipanerie

Foto: Hakelbudel (www.pixabay.com)

To, ka marcipāns ir karalisks gardums, apstiprina fakts, ka pirmsākumos to varēja baudīt tikai karaļi un bagātnieki. Tikai pus gadsimtu vēlāk tas kļuva lētāks un pieejamāks pārējiem iedzīvotājiem. Tādēļ iekļaujiet Café Niederegger ceļojuma sarakstā un jūtieties karaliski, baudot šo gardumu tā izcelsmes valstī.

Lībeka atrodas aptuveni 20km attālumā no Trāvemindes ostas, kurā piestāj Stena Line prāmji. Vairāk par iespējām nokļūt Vācijā uzzini mūsu mājas lapā.

 

Tags: ,