Muzeji Zviedrijā atceļ ieejas maksu

Zviedrija | Nav komentāru

Pēc izmaiņu veikšanas Zviedrijas likumdošanā lielai daļā valstij piederošo muzeju tiek atceltas ieejas maksas. Esot Zviedrijā, noteikti jāizmanto iespēja un jāapmeklē kāds no šiem muzejiem.
Kad aktivitātes brīvā dabā izbaudītas, palutināsim savas acis un smelsimies jaunas zināšanas apmeklējot kādu sirdij tuvas tēmas muzeju. Liela valsts – plašs muzeju klāsts, uz tagad apmeklēt daļu no šiem muzejiem var bez maksas! Modernās mākslas cienītāji ir aicināti apmeklēt modernās mākslas muzeju “Moderna museet” Stokholmā un Malmē, vēstures un kultūras cienītāji, viesojoties Gēteborgā, aicināti apmeklēt vēstures muzeju “Naturhistoriska riksmuseet” un pasaules kultūras muzeju “Världskulturmuseet”.
Arī agrāk Zviedrijā muzeju apmeklēšana bija bezmaksas pasākums, bet pirms 10 gadiem ieejas maksas tomēr tika atjaunotas. Zviedrijas kultūras ministre ar lēmumu atkal atcelt ieejas maksu muzejos cer piesaistīt jaunas iedzīvotāju un tūristu grupas.
Lai arī ievērojama daļa muzeju būs apmeklējami bez maksas, ir arī tādi, kuru neatteiksies no maksas iekasēšanas. Piemēram, tūristu apmeklētākais muzejs Skandināvijā – “Vāsas” muzejs, kurā aplūkojams pasaulē vienīgais 17. gadsimta karakuģis, kas apskatāms arī mūsdienās, saglabās ieejas maksu pieaugušajiem (160 Zviedrijas kronas), kā arī grupas “Abba” muzejs neatcels ne ieejas maksu, ne komisijas maksu par biļešu iegādi uz vietas.

historic buildings Sweden

Muzeju saraksts, kuriem ieejas maksa vairs nav jāmaksā:
Armémuseum (Armijas muzejs)
Etnografiska museet (Etnogrāfijas muzejs)
Flygvapenmuseum (Zviedrijas Gaisa spēku muzejs)
Historiska museet (Vēstures muzejs)
Kungl. myntkabinettet (Karaliskais monētu kabinets)
Livrustkammaren (Karaliskā ieroču glabātava)
Marinmuseum (Jūras muzejs)
Medelhavsmuseet (Vidusjūras muzejs)
Moderna museet (Modernās mākslas muzejs)
Nationalmuseum (Nacionālais muzejs)
Naturhistoriska riksmuseet (Zviedrijas Dabas vēstures muzejs)
Sjöhistoriska museet (Jūrniecības muzejs)
Skoklosters slott (Skokloster pils)
Statens centrum för arkitektur och design (Arhitektūras un dizaina muzejs)
Världskulturmuseet (Pasaules kultūras muzejs)
Östasiatiska museet (Autrumāzijas muzejs)
Ceļojumā uz Zviedriju apvienojiet lietderīgo ar patīkamo, un par zemām izmaksām (vai pat vispār bez maksas) iepazīstiet mūsu aizjūras kaimiņu kultūru, vēsturi un arhitektūru.

Dodamies ceļā: stenaline.lv!

 

P.S. Iedvesmu rakstam smēlāmies thelocal.se, kur arī atrodama sīkāka informācija par šiem muzejiem.