Nīnashamna – vikingiem pa pēdām

Zviedrija | Nav komentāru

Nīnashamna ir ostas pilsētiņa, kas kļuvusi par iecienītu tūrisma gala mērķi Zviedrijā un visā Skandināvijā. Tā atrodas tikai 60 kilometru, jeb stundas braucienā no Zviedrijas galvaspilsētas Stokholmas. Arī vietējie iecienījuši apmesties uz dzīvi pašā Nīnashamnā un doties ikdienas gaitās uz Stokholmu, jo pilsēta atrodas ģeogrāfiski labā un izdevīgā vietā.-jau kopš 1901. gada starp abām pilsētām kursē vilciens.

Kaut gan Nīnashamna nav liela pilsēta un tajā var ērti un viegli pārvietoties ar kājām, pilsētā un tās apkārtnē kursē arī lielisks autobusu serviss, kuru droši var izmantot, ja vēlaties pagūt apskatīt vēl vairāk īsākā laika posmā. Kursēšanas grafiku un laikus varēsiet apskatīt visās autobusu pieturās, kā arī pašā transportlīdzeklī tieši aiz vadītāja. Sarkanā autobusa biļete vienā virzienā izmaksās 20 zviedru kronas, kas ir aptuveni 2 eiro. Biļete derīga braucienam jebkura maršruta autobusā stundu pēc tās kompostrēšanas.

Gards ēdiens jau pats par sevi ir piedzīvojums. Mums visiem patīk brīvdienās palutināt sevi ar ko īpašu un Nīnashamna piedāvā brīnišķīgais iespējas neaizmirstamai kulinārai pieredzei. Dodieties nobaudīt brīnumainu maltīti kādā no restorāniem ar skatu uz jūru vai notiesājiet gardu sendviču pilsētiņas āra kafejnīcās. Kopš 2014. gada vasaras, kad nomainījās tā īpašnieks, gan tūristi, gan vietējie iedzīvotāji iecienījuši restorānu „Kroken”. Ja vēlaties izgaršot izcilu steiku un patiešām labu vīna glāzi, tā ir īstā vieta, kurp doties. Un nenobīstieties no sliktajām atsauksmēm – tām jau labu laiku iztecējis derīguma termiņš.

Fiskehamnen jeb zvejas ostas rajonā cauru dienu ir atvērti bāri un kafejnīcas, kuros atspirdzināties ar kādu gardu kokteili. Visiecienītākais no tiem „Bar and Burgers” ir tieši tik lakonisks kā vēsta tā nosaukums – ja ir vēlme uzkost kādu burgeru vai nobaudīt dzērienu, tad tā būs īstā vieta kurp doties. Ja prasās ko izsmalcinātāku, tad iesakām apmeklēt „Tryffelfabriken Deli & Bar”, kas izslavēts ar laipnāko personālu visā pilsētā.

Nīnashamnas apgabals Zviedrijā ir pazīstams kā viens no bagātākajiem ar rūnakmeņiem, kas saglabājušies no 11. Gadsimta. Kopumā apgabala atrodami 27 rūnakmeņi no vikingu laikiem. Dodieties tiem pa pēdām un sajūtiet īsto vikingu garu! Jaunākajai paaudzei noteikti būs interesanti apskatīt Nīnashamnas ostā novietoto Pepijas Garzeķes kuģi, kas ir tikpat spilgts kā slavenā zviedru pasaku varone.

20. Gadsimta sākumā Nīnashamna kļuva pazīstama arī kā pilsēta, kas pilna ar daudz un dažādiem SPA centriem, tomēr šodien to klāsts vairs nav tik plašs, jo vairums šo SPA centru tika slēgti pirmā pasaules kara beigās. Tomēr visu SPA centru karalis arvien ir saglabājies – Nynäs Havsbad. Tas atrodas ārpus pašas Nīnashamnas, Trehörningen salas dienvidu daļā. Šis unikālais SPA centrs ar vairāk kā simts gadus senu vēsture ir īstā vieta, kur atrast ilgi meklēto mieru un nodoties pilnīgai relaksācijai.

Izpētiet Nīnashamnas apkārtni gan uz ūdens, gan sauszemes, baudiet dabu izbraucienā ar kajaku vai zirga mugurā, atsvaidzinieties ar peldi sāļajā jūrā vai pavadiet visu dienu cīnoties ar viļņiem uz vindsērfinga dēļa. Atklājiet skaisto Nīnashamnas arhipelāgu pats vai lielisko gidu pavadībā. Iespējas ir neierobežotas – Jums atliek tikai izvēlēties!