bāka, norvēģija, zviedrija, skandināvija, apskatīt zviedrijā, apskatīt bāku, navigācija kuģiem,

Skandināvijas neparastākās bākas

Zviedrija | Nav komentāru

Dzīvojot jūras piekrastē zināms, ka jūra mēdz būt bangojoša un trakojoša, novēršot jūrābraucējus no ierastā maršruta – šādos apstākļos palīgā nāk bāka, ar savu gaismas staru parādot ceļu mājup.

Mūsdienās bāku pašapziņa gan ir krietni iedragāta, pateicoties kuģos iebūvētajām navigācijas ierīcēm. Par spīti pagātnes nozīmīgajai lomai, tagad nereti bāka kalpo vien kā tūrisma objekts. Un kāpēc gan ne, jo gluži, kā nav divu vienādu sniegpārslu, arī divas vienādas bākas diez vai atradīsiet, tās ir dažādas, unikālas un katra ar savu stāstu par kuģiem, ko tās vadījušas mājup, par bāku pārziņu dzīvēm, kas vadītas dzīvojot noslēgtā telpā.

Kad Ventspils apkaimē esošās Ovīšu, Užavas un Akmeņraga bākas apskatītas, varbūt ir vērts doties ekspedīcijā apskatīt fascinējošās vēsturiskās būves uz aizjūras kaimiņvalstīm Zviedriju un Norvēģiju?

Senākā Zviedrijas bāka – Landsort bāka

Landsort bāka atrodas no Stokholmas 60 km attālumā esošajā pilsētā Nīnashamnā uz Öja salas, un tā ir vissenākā Zviedrijas bāka, kura darbojas vēljoprojām. Sākotnēji bāka bija no koka, un gaismas signālu kuģotājiem radīja kurinot ogles dzelzs grozā, kurš bija izkarināts ārpus bākas, tomēr nelaimes gadījumā bāka cieta ugunsgrēkā. Tās vietā 1670.gadā Landsort bāka tika uzbūvēta no jauna, šoreiz no akmens. Sākotnēji bāku uzraudzīja bākas uzraugs, līdz bākas automatizācijas 1963.gadā, kad šāds amats vairs nebija nepieciešams.

Bāku ir iespējams apskatīt mūsdienās. Tā kā tā atrodas uz salas, uz bāku iespējams nokļūt ar kuģīti. Diemžēl kuģītis neuzņem auto, to nāksies atstāt piekrastē. Brauciens uz bāku ilgst 40 minūtes, kura laikā varat vērot rāmo dabu un Baltijas jūras piekrasti.

Landsorta zināma arī kā putnu migrēšanas punkts un lieliska vieta putnu vērošanai. Iespējams iegriezties Landsortas Putnu Observatorijā un uzzināt visu par Zviedrijā dzīvojošo putnu sugām, to apgredzenošanu un citiem ar ornitoloģiju saistītiem jautājumiem.

Landsort, bāka, jūras piekraste, Nīnashamna, Zviedrija, Skandināvija, jūra, navigācija, vēsture

Kjeungskjær – vienīgā astroņstūru bāka Norvēģijā

Kjeungskjær bāka atrodas Norvēģijā, uz mazas salas. Gandrīz 20 m augstā sarkanā bāka ir radīta no akmens 1880.gadā un ir vienīgā astoņstūra formas bāka Norvēģijā. Pirmsākumos bākas pārzinis ar ģimeni dzīvoja turpat zemākajos bākas stāvos, jo skarbie laikapstākļi ierobežoja regulāru nokļūšanu uz sauszemes. Pēdējais bākas pārzinis pameta bāku 1987.gadā, kad bāka tika automatizēta. Bākas virsotnē gaismas signāli iezibas ik pēc 6 sekundēm izstarojot baltu, sarkanu vai zaļu gaismu, un tā redzama 15km attālumā. Mūsdienās bāku iespējams apmeklēt un pat izīrēt; bāka ir atjaunota un tajā iebūvēta pat lieliska virtuve! Sasniegt bāku var ar laivu no Norvēgijas ciemata Uthaug.

Bāka, Norvēģija, Skandināvija, Fjords, jūra, jūrasbraucēji, navigācija jūrā, lighthouse

Lange Jan – Zviedrijas augstākā bāka

42 metru augstā, 1785. gadā būvētā bāka atrodas uz Zviedrijas otrās lielākās salas Ēlandes (Öland). Tā ir arī viena no apmeklētākajām bākām Zviedrijā. Vasaras sezonā tūristiem tiek piedāvāta iespēja uzkāpt bākas augšā un vērot brīnišķīgo jūras ainavu. Lai nonāktu augstās bākas virsotnē, nāksies pievarēt 197 pakāpienus. Lange Jan ir arī viena no spožākājām bākām Zviedrijā.

Interesanti, ka 1873.gadā šīs bākas pārzinim tika pavēlēts brīdināt par biezo miglu, ik pēc 15 minūtēm izšaujot no lielgabala. Lielgabali vēljoprojām ir saglabājušies un apskatāmi.

När bāka Gotlandē

Bāka atrodas uz Närsholmen pussalas, Gotlandes dienvidaustrumos. Tā uzbūvēta 1872.gadā, tās augstums ir 16m, un tūristus tā piesaista ar simpātisku sarkanbaltu svītru krāsojumu. Visa pussala ir iekļauta rezervāta teritorijā, sargājot tur mītošās daudzveidīgās putnu sugas, tādēļ jāņem vērā, ka pavasarī lielākajā daļā pussalas ir aizliegums atrasties.

bāka, gotlande, skandināvija, zviedrija, nar bāka, putni, ornitalogi, rezervāts

Foto: Jerker Andersson/imagebank.sweden.se

Vinga – Gēteborgā

Vingas bāka atrodas uz tāda paša nosaukuma salas pie Gēteborgas krastiem, Zviedrijā. Vingas sala ir vistālāk esošā sala Gēteborgas salu arhipelāgā, un uz to nokļūt iespējams tikai ar ūdenstransportu. Vasaras mēnešos tiek organizēti kuģīšu braucieni uz salu un bāku. Bāka uzbūvēta 1890.gadā un ir viena no zināmākajām Zviedrijas bākām, tā ir arī viens no Gēteborgas simboliem. Bāka ir 46m augsta, un tai blakus atrodas interesanta sarkana piramīda. Vingas sala ir vien 1km plata, tomēr vilina tūristus ar labām peldvietu un makšķerēšanas vietām.

Bāka, Gēteborga, Vinga, Bāka zviedrijā,

Foto: Frida Winter/Göteborg & Co

Pater Noster – bāka

Pater Noster ir bāka, kas atrodas uz salas, nelielā arhipelāgā uz rietumiem no Zviedrijas. Pater Noster tika uzbūvēta 1868.gadā un ir tipisks inženiera Nila Gustav von Heidenstam dzelzs dizaina projekts. Dēļ tās sliktā stāvokļa – 1977.gadā bāka tika deaktivizēta, un tās lomu pārņema modernāka bāka Hätteberget, kura bija novietota atklātā ūdenī. Pater Noster tehniskais un vizuālais stāvoklis tikmēr palika arvien bēdīgākā stāvoklī, galvenokārt dēļ sālsūdens un vēja ietekmē izveidojušās korozijas. Tikai 2002.gadā tika uzsākta bākas rekonstrukcija, bāku pa ūdens virsmu nogādāja uz tehnisko restaurāciju Gēteborgā. Pilnībā atjaunotu to 2007.gadā nogādāja atpakaļ Hamneskär un atkal aktivizēja.

Bāka, Skandināvija, Zviedrija, ceļojums, eksursija, ko redzēt zviedrijā, kuģu navigācija

Daži rīko kāzas bāku pakājē, daži ķer fotomirkļus, citi vēlas uzkāpt bāku virsotnē, lai sajustu tās varenību, un apkārtnes skaistumu, lai kāds būtu iemesls – noteikti dodieties šajā ekspedīcijā un atklājiet sev jaunas emocijas un stāstus. Un ekspedīciju sāciet ar mūsu prāmjiem maršrutā Ventspils – Nīnashamna (Zviedrijā), vairāk par šo maršrutu uzziniet mūsu mājas lapā.