Vanern, lake, Lacko pils, lielākais ezers Zviedrijā, Zviedrija

Zviedrijas lielākā ezera krastā

Zviedrija | Nav komentāru

Vēnerns (Vänern) ir Zviedrijas lielākais ezers, bet Eiropas mērogā iegūst godpilno trešo vietu. Stāvot šī ezera krastā, pārņem sirreāla sajūta, jo pretējā krasta vietā viz viens vienīgs ūdens, virs kura paceļas vien pa kādam salas siluetam. Salas šajā ezerā ir iespaidīgā skaitā – 22 000, sākot ar pāris klinšu akmeņu veidojumiem, līdz pat salām ar izbūvētām jahtu un kuģīšu ostām.

Ezers, Zviedrija, Lielākais ezers Zviedrijā

Läckö pils

No klinšainā krasta uz Vēnerna ezeru noraugās Läckö pils. Pils vēsture sākas no 13. gadsimta, sākotnēji gan kā nocietinājuma forts ar ļoti maz logiem, pāris ēkām, un tikai 16.gs tā tika atjaunota un uzlabota, līdz ieguva īstas pils ietērpu. Pils pārstāv baroka stilu un viesus mūsdienās pārsteidz ar vēstures ekspozīcijām, ikgadējiem operas pasākumiem pils iekšpagalmā, kā arī iespēju pārnakšņot turpat esošajā viesnīcā ar skatu uz pili.

Pils, Lacko pils, Vēnerns, ezers Zviedrijā, lielākais ezers

Netālu no pils gastronomiskas baudas piedāvā restorāns Hvita Hjorten (Baltās Sirds restorāns), kur ēdiens tiek gatavots no svaigiem augļiem un dārzeņiem, audzētiem un novāktiem turpat pils dārzā. No 1.maija līdz 30.septembrim pils ir atvērta apskatei katru dienu.

Vanern, Zviedrija, pils dārzs, Lacko pils, ezers, lielākais ezers Zviedrijā, restorāns, svaigi dārzeņi

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Saulains sveiciens no Karlstad pilsētas

Karlstad pilsētu izsenis dibinājuši vikingi un to pirmsteči. Ar gadiem pilsēta ir augusi gan plašumā, gan nozīmībā. Runā, ka Karlstad pilsētā saule spīdot vairāk kā citur Zviedrijā, to mēdz pat saukt pat par Saules pilsētu, kas esot ietekmējis arī vietējos iedzīvotājus, padarot tos pozitīvākus un draudzīgākus.

Pilsētā atradīsiet daudzveidīgas aktivitātes visām interešu grupām. Pilsētu iepazīt varat ar mazu vilcieniņu, draugu lokā uzspēlēt minigolfu, bērnus noteikti uzrunās Lillskogen zoodārzs, aktīvi darboties aicina arī boulings, golfs, kanoe noma un šo sarakstu varētu turpināt un turpināt.

Göta kanāls – piedzīvojums 190km garumā

Ja nolemjat doties uz Vēnerna ezeru, noteikti nepalaidiet garām iespēju doties arī pa Göta kanālu. Paši zviedri šo kanālu atzinuši par gadsimta būvniecības projektu. Tas tika izbūvēts 19. gadsimtā 190 km garumā pateicoties karavīru darbaspēkam. Tā izveide kopumā prasīja 22 gadus. Kanālā ik pa posmam sastopami dambji un slūžu sistēmas. Kanāls savieno Baltijas jūru ar Vēnerna ezeru. Ja piedzīvojumu vēlaties paildzināt, iespējams kuģot pāri Vēnerna ezeram, un tad pa Trollhätte kanālu līdz pat Gēteborgai.

Göta kanālā ir izbūvētas vairākas jahtu/kuģīšu ostas, bet iespējams kuģot arī ar savu laivu, jahtu ievērojot kanāla kuģošanas noteikumus un veicot noteiktu samaksu. Ja tomēr pašam doties pa kanālu laivā nav vēlmes, lieliska alternatīva ir doties gar tā krastu ar velosipēdu pa kādu no izbūvētajām velotakām.

Zviedrija, Gota kanāls, kanāls, Vēnerns, ezers, Karlstad,

Foto: annicalindtourse/ www.pixabay.com

Makšķernieku stāsti

Ezerā ir apbrīnojama zivju sugu daudzveidība, 35 dažādas zivju sugas. Iecienītākās zivis, kuras makšķerniekus vilina doties uz Vēnernu, ir foreles un laši. Viena no laša sugām, kas mīt Vēnerna ezera ūdeņos ir Gullspång salmon, šie laši sasniedz pat virs 20kg svaru. Runā, ka nekur citur Eiropā neesot tik viegli noķert lasi, kurš smagāks par 5kg, kā šeit. Makšķerniekus pievilina ne tikai lomu iespaidīgie izmēri, bet arī iespēja izmēģināt dažādas makšķerēšanas tehnikas, pateicoties ezera lielajam dziļumam. Dziļākajā vietā ezers sasniedz 106m dziļumu, bet vidēji tie ir 27m.

Nav nepieciešama speciāla makšķerēšana atļauja, lai makšķerētu šajā ezerā, bet ir jāseko noteikumiem par makšķerēšanai atļautajām teritorijām, atsevišķām sugām un noķerto lomu garumiem, lai saudzētu šos dabas dārgumus.

Ja loms Jums tomēr nedodas rokās, Jūs varat iegādāties gan svaigu, gan kūpinātu lasi un citas zivis no kūpinātavām un veikaliņiem turpat ezera krastos. Ne asakas!

Zviedrija, Venerns, makšķerēšana, zivis, zivju daudzveidība, lielākais ezers Zviedrijā, cope

Foto: Stefan Ågren/imagebank.sweden.se

Kā nokļūt pie Vēnerna ezera?

Ceļo kopā ar savu auto ar mūsu prāmi maršrutā Ventspils – Nīnashamna. Zviedrijas pilsētā Nīnashamnā turpini savu ceļo tālāk ar auto, ja par galamērķi esi uzstādījis pievilcīgo pilsētu Karlstad, tad nokļūsi tur mazāk kā 4 stundās. Par Stena Line prāmju līniju uz Zviedriju uzzini mūsu mājas lapā.

Titulfoto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se