Zviedru virtuve – Kroppkakor

Zviedrija | Nav komentāru

Zviedru Kroppkakor varētu salīdzināt ar mums zināmajiem pelmeņiem vai klimpām. Jau vairākus gadsimtus kartupeļi ir viena no Zviedrijas maltīšu galvenajām sastāvdaļām. Lai arī dažādās Zviedrijas daļās šim ēdienam doti dažādi nosaukumi, tas iecienīts visā valstī.

Dažādie Kroppkakor
Protams, cik saimnieces, tik pagatavošanas receptes. Patiesībā vienīgais, kas visām šīm receptēm ir kopējs, ir tas, ka šo ēdienu vāra ūdenī. Pārējais pagatavošanas process mēdz atšķirties dažādās Zviedrijas daļās – kādus miltus lietot, kviešu vai miežu? Gatavot no vārītiem vai svaigiem kartupeļiem? Pildīt ar cūkgaļas un sīpolu maisījumu, vai sēnēm? Pasniegt ar sviestu, brūklenēm vai sinepēm? Piedāvājam izmēģināt Kroppkakor ar gaļu.

Sastāvdaļas:
(4-6 personām)
10 vidēja lieluma kartupeļi
2 – 3 olu dzeltenumi
150 – 189g kviešu milti
1 tējkarote sāls
1 sīpols
200g cūkgaļa
2 tējkarotes sasmalcināti aromātiskie pipari

Pagatavošana
Nomizot un uzvārīt kartupeļus. Samīcīt tos biezputrā, iemaisīt olu dzeltenumus un sāli. Ļaut biezputrai atdzist, tad iejaukt miltus. Izmīcīt mīklu garenā formā. Sagriezt cūkgaļu mazos gabaliņos un sasmalcināt sīpolu. Cūkgaļu ar sīpolu apcept un iejaukt piparu maisījumu. Sagriezt kartupeļu masu apmēram sprīdi garos gabaliņos, vidiņā izveidot iedobīti un pildīt ar sacepto gaļu. Kartupeļu masu saplacināt tā, lai gaļas masa būtu aptverta no visām pusēm, tad saritināt vienmērīgās bumbiņās. Vārīt bumbiņas uz lēnas uguns katliņā bez vāciņa, viegli sālītā ūdenī. Vārīt aptuveni 5-6 minūtes, līdz bumbiņas uzpeld. Pasniegt ar brūklenēm un kausētu sviestu. Pirms pasniegšanas bumbiņas var arī apcept.
Labu apetīti!

Šo recepti ņēmām no mājaslapas sweden.se.