Seši padomi, kā vieglāk iemācīties zviedru valodu

Zviedrija | Nav komentāru

Ja vēlies apgūt zviedru valodu, tev noteikti noderēs šis raksts. Zviedru portāls “The Local” publicējis rakstu ar studentes Marijas ieteikumiem, kā vieglāk iemācīties zviedru valodu. Lūk, kā to izdarīt vieglāk!

  •  Mācies tīmekļa vietnē “YouTube”

Tieši šādi studente sāka apgūt zviedru valodu – datora priekšā klausoties un atkārtojot nezināmu balsi. Dažiem varbūt šāds veids izklausīsies smieklīgs, taču tā viegli iespējams apgūt ikdienā visbiežāk lietotos vārdus, frāzes un teikumus. “YouTube” varēsiet atrast ļoti daudz video materiālus par dažādām tēmām; sev interesantāko atradīs ikkatrs!

  • Nomaini valodu iestatījumus telefonā un datorā

Ļoti labi palīdzēs valodu iestatījumu maiņa telefonā vai datorā. It īpaši grūtības sākumā varētu rasties, nomainot valodu telefonā, jo tādējādi mainīsies arī tastatūras iestatījumi, kas sākumā ļoti sarežģīs rakstīšanu. Tomēr daudz jaunus vārdus apgūsi, izmantojot tīmekļa vietni “Facebook” zviedru valodā. Taču jau laicīgi brīdinām, ka sākumā lielas grūtības sagādās pat tik vienkārša lieta kā raksta izdzēšana.

  • Klausies un lasi zviedru valodā

Dažu zviedru dziesmu vārdus iespējams pārsteidzoši viegli saprast. Kā piemēru jāmin popmūzikas dziedātājas Veronica Maggio un repera Petter dziesma -“Logiskt”. Kad būsi apguvis valodas pamatus, varēsi pat dziedāt un repot līdzi! Noteikti iesakām apmeklēt bibliotēku un izvēlēties kādu no bērnu grāmatām, kurās izmantoti vienkārši vārdi un teikumi, piemēram, kādu no Astrīdas Lindgrēnas stāstiem.

kristin_lidell-library-2590

  •  Spēlē “Doulingo”

Internetā apgūt kādu valodu nav nekāds jaunums, tomēr spēle “Doulingo” šo procesu padarīs daudz jautrāku. Marija šo spēli min kā viņas mīļāko aplikāciju zviedru valodas apguvei. Aplikācija ir gan izklaidējoša, gan ļoti noderīga, jo iespējams trenēt gan verbālās, gan rakstiskās prasmes, kā arī paplašināt vārdu krājumu. Lai padarītu apguvi vēl jautrāku, pārliecini kādu no draugiem pievienoties un izaiciniet viens otru katru dienu! Piemēram, zaudētājam jāizmaksā pusdienas vai vakariņas.

  • Skaties seriālus zviedru valodā

Noteikti būsi pārsteigts, kad uzzināsi, ka zviedriem ir ļoti daudz seriālu. Kā viens no starptautiski populārajiem seriāliem jāmin Nordic Noir drāma “Tilts”, kas palīdzēs iemācīties atšķirību starp zviedru un dāņu valodām. Vēl viens populārs seriāls ir “Īstie cilvēki”, kurā tiek apspēlēti scenāriji, ka nākotnē roboti būs tikpat inteliģenti kā cilvēki. Viens no smieklīgākajiem seriāliem jāmin “Laipni lūgti Zviedrijā” (Welcome to Sweden),  kur galveno lomu spēlē amerikāņu aktieris Gregs Polers (Greg Poehler), kurš atveido grāmatvedi Brūsu, kas pārcēlies uz Zviedriju, lai dzīvotu kopā ar sievu – zviedrieti. Daudzi iebraucēji, kas uz Zviedriju pārcēlušies mīlestības dēļ, noteikti saskatīs daudzas pazīstamas situācijas, kurās nonāks arī Brūss, kurš tikko pārcēlies uz dīvaino ziemeļu valsti. Seriālā dominē angļu un zviedru valodas, kā arī tajā atainoti daudzi stereotipi par zviedru kultūru.

  • Izmanto zviedru valodu, kad vien tas iespējams

Kā pēdējo padomu Marija min visgrūtāk izpildāmo ieteikumu – katru reizi, kad vien tas iespējams, runā zviedru valodā! Sākumā tas liksies ļoti grūti, it īpaši tad, kad beidzot būsi saņēmis dūšu un zviedru valodā kaut ko pajautājis veikalā vai restorānā, bet pretī saņemsi garu atbildi zviedru valodā, no kuras nekā nesapratīsi. Lai vai kā, arī šādi var iemācīties noderīgas pamatfrāzes, piemēram, Vill du ha en påse? (Vai maisiņu vajadzēs?) vai – Här är din växel (Lūdzu, jūsu atlikums). Ja kāds no tuviniekiem prot zviedru valodu, tas noteikti atvieglos mācīšanās procesu. Ja nejūties pietiekami pārliecināts par savām runas prasmēm, raksti draugiem īsziņas! Tas nekas, ka sākumā saņemtais labojums būs garāks par pašu atbildi, bet galvenais – nepadoties!

Informācija no www.thelocal.se

Mēs, Stena Line, uzskatām, ka vislabākais treniņš tomēr ir saruna ar īstu zviedru. Tāpēc dodies no Ventspils uz Nīnashamni Zviedrijā jau tagad! Atliek tikai rezervēt biļetes Stena Line mājaslapā un doties ceļā!