Nepieradinātā Zviedrija – Lapzeme un sāmi

Zviedrija | Nav komentāru

Doties sāmiem pa pēdām un atklāt tradīcijas, kas saglabājušās cauri gadsimtiem – tas būs piedzīvojums, ko atcerēties vēl ilgi! Turklāt, daba šajā nepieradinātajā Zviedrijas reģionā atklās neierastus skatus – mežonīgas upes, kalnus sniegotām virsotnēm, tundras plašumus un mežus. Miers, klusums un saskaņa ar dabu ir sāmu tautas pamatā.

Sāmi Zviedrijā

Sāmi tiek uzskatīti par Ziemeļeiropas pamatiedzīvotājiem. To skaits mūsdienās ir krietni samazinājies, tāpat kā apdzīvotās platības, tomēr tas netraucē sāmu tautai un tās tradīcijām dzīvot un nodot savas dzīves patiesības no paaudzes paaudzei. Mūsdienās sāmu tautas apdzīvo Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas un Krievijas ziemeļu reģionus. Zviedrijā ir ap 20 000 sāmu – galvenokārt tie sastopami Zviedrijas Lapzemes reģionā, valsts ziemeļos. Sāmi ir spēcīga un izturīga tauta. Pirmatnēji, ikdienu vadot skarbajos ziemeļu apstākļos, tā prata un attīstīja spēju izdzīvot, liekot lietā to, ko sniedz daba. Mūsdienās izdzīvošanas cīņa ir transformējusies par savas tautas tradīciju turpināšanu un par to, lai sāmi nebūtu tikai vēstures grāmatās. Šajā nozīmīgajā procesā svarīgu lomu ieņem sāmu skolas, kur papildus pamatizglītībai tiek vadītas apmācības arī ziemeļbriežu audzēšanā, tradicionālo ēdienu gatavošanā, rokdarbos un mācīta sāmu valoda. Sāmi lepojas arī ar savu parlamentu un karogu!

Sāmu galvaspilsēta – Jokkmokk

Doties uz Zviedrijas Lapzemi sāmu tradīcijām pa pēdām! Ja šis ir Jūsu ceļojuma galvenais mērķis, tad par ceļojuma galamērķi iesakām izvēlēties pilsētu Jokkmokk, kura tiek dēvēta par Zviedrijas sāmu galvaspilsētu. Jokkmokk tradicionāli bija sāmu tautu satikšanās un tirgošanās vieta. Šai vēsturiskajai nozīmei par godu, katru gadu pirmajā februāra ceturtdienā tiek rīkots krāspilnais Jokkmokk tirgus. Paralēli iespējai iegādāties sāmu radītus mājražojumus, var arī baudīt autentiskus sāmu tautas ēdienus.

Zviedrija, Jokkmokk, tirgus, februārī, Lapzeme, Zviedrijas Lapzeme

Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Sāmu vēsturi iespējams iepazīt Ájtte muzejā. Šajā muzejā paralēli sāmu tautas izpētei, ekspozīcijās izstādīta arī informācija par floru un faunu kalnu apvidos. Kad teorētiskās zināšanas nostiprinātas, laiks doties dabā, lai to pieredzētu praktiski. Dodieties uz netālo Sareka Nacionālo parku, kurā apskatāma ainaviskā Rapa ieleja. Tikai jābrīdina, ka šāds pārgājiens būs izaicinājums, jo piekļūšana nacionālajam parkam iespējama tikai pārgājienā ar kājām vai slēpojot. Bet skati ir tā vērti, un šeit vislabāk sajutīsiet arktisko elpu!

Sareka Nacionālais parks, Zviedrija, Rapa ieleja, Lapzeme, kalni, ieleja, pārgājiens

Anders Ekholm/Folio/imagebank.sweden.se

Bez Ziemeļbriežiem nu nekā!

Ziemeļbriežiem ir svarīga nozīme sāmu kultūrā. No nomedītā ziemeļbrieža sāmi raduši izmantot itin visu. Gaļa un ziemeļbriežu piens, kurš pēc konsistences atgādina izkusušu saldējumu, tiek gatavots ēdienos, ragi – kā materiāls instrumentu pagatavošanā, savukārt kažoks – kā ziemas zābaku galvenā sastāvdaļa. Ziemeļbrieži tiek audzēti un izmantoti arī lai pārvietotos pa sniegotajām kupenām.

Sāmi, Lapzeme, Zviedrija, ziemeļbrieži, sāmu tauta, sāmi zviedrijā,

Arī Lapzemes viesiem tiek piedāvāta iespēja slīdēt caur sniega kupenām ziemeļbriežu vilktās kamanās. No vienas stundas brauciena līdz pat vairāku dienu piedzīvojumam, papildinot braucienu ar sniega iglu būvēšanu, grillēšanu Lapzemes mežu ielokā, vai slavenās ledus viesnīcas apskati Jukkasjärvi ciematā.

Noteikti izmantojiet arī iespēju vakaros sanākt kopā pie tradicionālā ugunskura, kur stāstos un mītos dalīties ierodas arī kāds sāmu pārstāvis. Ja paveiksies, dzirdēsiet arī sāmu īpašo dziedāšanas stilu – joik, kas zem ziemeļblāzmas izgaismotajām debesīm radīs sirreālu sajūtu. Ja nekas no rakstītā neuzrunāja, sarakstu ar aktīvās atpūtas iespējām Zviedrijas Lapzemē var turpināt un turpināt: slēpošana, kalnu pastaigu takas, makšķerēšana, ekskursijas suņu pajūgā un vēl, un vēl.

sāmi, sāmu telts, zviedrija, skandināvija, lapzeme, zviedrijas lapzeme, vigvams,

Šajā ceļojumā varbūt neapskatīsiet daudz muzeju un atrakciju parku, bet kurš gan ir teicis, ka tas ir svarīgākais ceļojumā? Būt pie dabas, tas būs šī ceļojuma sauklis!

Kā nokļūt?

Dodieties uz Zviedriju ar mūsu prāmjiem maršrutā Ventspils – Nīnashamna. Izvēlēties nakts reisu un no rīta pamostieties Zviedrijā, lai turpinātu ceļojumu pie sāmiem. Vairāk par mūsu maršrutu Latvija – Zviedrija, uzzināsiet mūsu mājas lapā.

Titulfoto no: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se