Stokholma, Zviedrija, Ziemassvētki, ziema, Skandināvija

Ziemassvētku sajūtas Zviedrijā!

Zviedrija | Nav komentāru

Nav noslēpums, ka Ziemassvētki Zviedrijā ir ļoti gaidīti svētki. Zviedri mīl gatavoties svētkiem jau laicīgi un pat svin tos par vairākām dienām ilgāk nekā citās Eiropas valstīs, tādēļ arī Zviedrijas viesiem ir iespēja sajust īpašo svētku sajūtu, ieplānojot ceļojumu decembra vai janvāra mēnesī!

Svētku namamāte Stokholma

Stokholma ziemas vakaros ir īpaši skaista – lampiņas, izrotāti skatlogi un omulīgas kafejnīcas, kurās sasildīties un nobaudīt tradicionālo fiku. Tam visam papildus tiek piedāvāti dažādām gaumēm paredzēti pasākumi.

Ziemassvētku jampadracis norisinājās Stokholmas ielās decembra sākumā, kad tur skrējienā devās visi Stokholmas Santa Klausi. Izvilkt no skapja sarkano mēteli, sasukāt savu balto bārdu un doties 3km skrējienā kopā ar citiem pozitīviem cilvēkiem, tā citiem jau kļuvusi par skaistu tradīciju.

Zviedrija, Stoholma, Ziemassvētki, svētki, Vecpilsēta, Santa Klausu skrējiens, Ziemassvētku tirdziņi Zviedrijā

Piparkūku namiņš ar astoņiem stāviem, vai namiņš ar milzīgu kupolu, ierastā divslīpu jumta vietā? Tas viss ir iespējams! No 29.novembra līdz 5.janvārim Stokholmas muzejā ArkDes norisinās izstāde, kurā ir eksponēti konkrētā tēmā radīti piparkūku namiņi. Šajā gadā zviedri un jebkurš pilsētas viesis aicināti iesniegt piparkūku namiņu tēmā: “Karsts” jeb “Hot”. Piparkūku smaržu un glazūru brīnumus gala izstādē muzejā ArkDes varēsiet apskatīt bez ieejas maksas.

Piparkūku namiņu izstāde, muzejs zviedrijā, bez maksas, konkurss

Foto: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

Tiem, kuri ir “uz Tu” ar ziemas aktivitātēm – lai slidas slīd un vējš pūš matos – pašā Stokholmas sirdī iespējams griezt virpuļus publiskajā slidotavā! Savukārt slēpotājiem, sagaidot sniegu, būs pieejamas Stokholmas pilsētā esošās slēpošanas trases Hammarbybacken.

Lūcijas diena Zviedrijā

13.decembra rītā Zviedrijā sākas gaismas nesējas – Lūcijas dienas svinēšana. Jaunas meitenes tērptas garās baltās kleitās dodas gājienā pa pilsētas ielām ar pašu Lūciju priekšplānā. Agrāk Lūcijas lomai izvēlēja pilsētas visskaistāko meiteni, tomēr ar laiku zviedri arvien vairāk vēlējās uzsvērt, ka šāda cilvēku iedalīšana pēc skaistuma ir novecojusi un mūsdienās biežāk Lūcijas lomai tiek rīkotas izlozes. Lūcijai galvā tiek likts kronis ar tajā iestiprinātām svecēm. Vēsturiski tās protams bija īstas sveces un Lūcija tika dēvēta par “meiteni ar gaismu tās matos”, mūsdienās tradīcijas nedaudz pielāgojušās un īstās sveces tiek aizstātas ar elektroniskajām, visticamāk, drošības apsvērumu dēļ. Svētku kulminācijā vienmēr tiek dziedātas dziesmas, arī kāda īpaša dziesma – “Santa Lucia”. Svētku svarīga un garda sastāvdaļa ir arī safrāna smalkmaizītes, ar kurām Lūcija cienā svētku viesus!

Lūcijas diena, Zviedrija, Skandināvija, tradīcijas Zviedrijā, pirssvētku tradīcijas, labdarība, mītiska dieviete,

Foto: Lena Granefelt/imagebank.sweden.se

Lūcijas diena ir par gaišumu un labdarību, pati Lūcija ir mītiskā gaismas nesēja tumšajās zviedru ziemās.

Ziemassvētku tirdziņi

Cilvēkus mēs varētu iedalīt divās grupās: tie, kuri met līkumu Ziemassvētku tirdziņiem, to burzmas un samērā augsto cenu dēļ, savukārt otra daļa šos tirdziņus uzskata par pērli! Mēs pievienojamies otrai grupai, jo šajos tirdziņos labi pavadīt laiku var arī bez pārlieku tērēšanas.

Pirmkārt, tā ir Ziemassvētku sajūta, ko rada lampiņu gaisma, piparkūku un karstvīna smaržu virpulis. Otrkārt, šajos tirdziņos tiek piedāvāta arī aktīva darbošanās, iespēja iemācīties ko pagatavot ar savām rokām. Tiem, kuriem tomēr aktuāla dāvanu sagādāšana – amatnieku radīti suvenīri un praktiskas lietas, zviedru saldumi, un pat ziemeļbriežu gaļa. Katrs spēs atrast sev interesantāko pirkumu!

Stokholma, Zviedrija, Gamla Stan, Vecpilsēta, pilsētas laukums, ziemassvētku egle, ziemassvētku tirdziņi

Zviedrijā populārākie ir tirdziņi Stokholmas vecpilsētā (Gamla Stan) un Skansen muzeja teritorijā. Vecpilsētas tirdziņi Jūs gaida jau no 23.novembra līdz pat 23.decembrim katru dienu no 11:00 – 18:00, savukārt Skansen muzejā tirdziņi apmeklējami sākot ar 30.novembri katru nedēļas nogali līdz Ziemassvētkiem!

Aizbēgt no Ziemassvētkiem?

Ja Ziemassvētku dāvanu bums ir nogurdinājis, un labprātāk Jūs atgūtu enerģiju dabā, arī ziemā tas ir iespējams. Atbilstošs apģērbs un uz priekšu – Dalarnas reģionā doties suņu pajūgā pa sniegotajiem līdzenumiem vai tieši pretēji, doties Zviedrijas kalnainajos apgabalos ar sniega motocikliem, savukārt Lapzemes reģionā iespējams doties Ziemeļblāzmas tūrē un pat nakšņot ledus viesnīcā. Zviedrijas izklaides un atpūtas piedāvājums ir gana plašs, atliek tikai izvēlēties.

Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

Zviedrija, Dalarna, Zviedrija ziemā, ko darīt ziemā zviedrijā, slidošana, slēpošana, aktīvā atpūta Zviedrijā,

Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se

Kā nokļūt?

Zviedrijas pilsētā Nīnashamnā nokļūsiet ar Stena Line prāmjiem no Ventspils. Nīnashamna no Stokholmas atrodas vien 60km attālumā. Rezervējiet biļetes jau tagad, jo Zviedrija gatava uzburt Ziemassvētku sajūtu arī Jūsu sirdī. Vairāk par šo maršrutu lasiet mūsu mājas lapā.

Titulfoto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se